Hypo: Ensiasunnon ostajat palasivat markkinoille kasvukeskuksissa

17.11.2017 klo 09:07 Politiikka Samuli Rissanen

Finanssikriisin jälkeen asuntomarkkinoilla näkyy Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan kunnon käänne: Ensisasunnon ostajat ovat palanneet markkinoille kasvukeskuksissa, kuten pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Hypon tuoreen Asuntomarkkinakatsauksen (4/2017) mukaan nuoret ovat palanneet asuntomarkkinoille finanssikriisin jälkeen. Hypon mukaan ensiasunnon ostajat valikoivat kuitenkin asuinpaikkansa tarkasti, sillä yhä useampi hankkii oman kodin suurimmista kasvukaupungeista.

Yli puolet asunnonostoista tapahtuu kasvukolmion Helsinki–Tampere–Turku päissä, vaikka niissä asuu noin neljännes maan väestöstä

Yli puolet asunnonostoista tapahtuu kasvukolmion Helsinki–Tampere–Turku päissä, vaikka niissä asuu noin neljännes maan väestöstä.

– Nuorten uskallus lähteä asuntokaupoille ennustaa sitä, että kaupungistuminen vahvistuu entisestään, sillä muualla maassa heidän intonsa omaan asuntoon hiipuu yhä, Hypon katsauksessa todetaan.

Hypon mukaan kasvukolmio Helsinki-Tampere-Turku karkaakin muusta Suomesta kaikilla mittareilla.

Toisaalta puute sopivankokoisista ja -hintaisista asunnoista on aiheuttanut vastaliikkeen, sillä kotona asuvien nuorten aikuisten määrä on kasvanut Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä suhteellisesti että määrällisesti.

Pääkaupunkiseudulla vain 16 prosenttia 20–29-vuotiaista asuu omassa omistusasunnossa ja yli kaksi kolmesta asuu vuokralla. Muualla maassa oma asunto löytyy 27 prosentilta ikätovereista.

Nuorten paluu asuntomarkkinoille piristää Hypon mukaan koko asuntomarkkinaa kasvukeskuksissa, sillä pienten asuntojen ostajat öljyävät usein pitkiksi muodostuvia asuntokauppaketjuja.

Hypon mukaan Suomessa asuntokupla ei paina, mutta länsinaapuri Ruotsin tilanne huolettaa.

Ruotsissa ja erityisesti Tukholmassa asuntojen hinnat ovat hiipuneet viime kuukausina.

– Ruotsin tilanne heijastuu myös meille, sillä naapurimaa on Suomen suurin kauppakumppani, pankkijärjestelmät ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa ja kansainväliset sijoittajat pitävät Pohjoismaita yhtenä kokonaisuutena, Hyposta muistutetaan.

Suomessa asuntojen hinnat ovat kuitenkin vuokriin tai tuloihin verrattuna terveet, joten asuntomarkkinoiden tilanne on erilainen kuin länsinaapurissa.

Hypo ennustaakin asuntojen hintojen nousua tälle ja ensi vuodelle. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohoavat 2,5 prosenttia vuodessa, mutta koko maan osalta hintojen nousu jää reiluun prosenttiin.

 

Ylös