KD:n Peter Östman toivoo Suomenkin liittyvän Yhdysvaltain linjaukseen Jerusalemin asemasta

7.12.2017 klo 16:53 Politiikka Samuli Rissanen

Yhdysvallat tunnusti eilen Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Suomen hallituksen linjana on yhä se, että alueelle haetaan kahden valtion ratkaisua, mikä tarkoittaa sitä, että myös Jerusalem olisi kahden valtion jaettu pääkaupunki.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kysyi Suomen hallituksen linjaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja kertoi siirtävänsä suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

– Voisiko hallitus ajatella, että Suomikin liittyisi tähän linjaukseen

– Voisiko hallitus ajatella, että Suomikin liittyisi tähän linjaukseen, Östman kysyi eduskunnan kyselytunnilla, joka poikkeuksellisesti salli edustajien kysymykset vapaassa järjestyksessä.

Östman pohjusti kysymystään vertaamalla arabimaiden ja Israelin maita ja alueita. Hän muistutti, että maailmassa on 21 arabivaltiota, joilla on oma pääkaupunkinsa. Israelin valtio on pinta-alaltaan vain prosentti arabivaltioiden alueista. Jerusalem on puolestaan ollut juutalaisten pääkaupunki jo 3000 vuotta.

Asia kuuluu ulkoministeri Timo Soinille, joka on parhaillaan Etyjin kokouksessa Wienissä. Soini kommentoi tänään Ulkoministeriön twitter-tilillä, että Jerusalemin asemasta Israelin ja palestiinalaisten pääkaupunkina voidaan sopia vasta osana tulevaa rauhaa. Soinin mukaan kahden valtion malli on ainoa realistinen.

Ministeriaitoista Östmanin kysymykseen vastannut pääministeri Juha Sipilä vahvisti, että Suomen virallisena kantana on ollut kahden valtion ratkaisu.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että myös Jerusalem olisi kahden valtion jaettu pääkaupunki.

Ylös