Essayah hallitukselle: Helsingin juutalaiselle seurakunnalle saatava turvallisuusmenoihin tukea muiden pohjoismaiden tapaan

19.12.2017 klo 19:07 Politiikka Kristiina Kunnas

Sari Essayah peräänkuuluttaa hallitukselta taloudellista tukea Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenoihin. Häirintä on lisääntynyt.

– Juutalaisvastaisuus ja juutalaisiin kohdistuva syrjintä ja erilaiset välivallanteot ovat viime vuosina lisääntyneet Euroopassa, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah muistuttaa.

Myös Suomessa on ollut samanlaista kehitystä.

– Helsingin juutalaiseen seurakuntaan kohdistetaan jatkuvasti häirintää erilaisin tavoin, Essayah kertoo.

– Seurakunta on ilmoittanut, että sen turvallisuuteen kuluu jo yli puolet seurakunnan keräämistä jäsenmaksuista, ja se sijoittaa vuosittain jo yli 200 000 euroa synagogan, kulttuurikeskuksen, päiväkodin ja peruskoulun muodostaman kokonaisuuden turvallisuuteen, Essayah toteaa.

Essayah huomauttaa, että muut Pohjoismaat tukevat juutalaisseurakuntiensa turvallisuutta taloudellisesti.

Essayah huomauttaa, että muut Pohjoismaat tukevat juutalaisseurakuntiensa turvallisuutta taloudellisesti.

–  Helsingin juutalainen seurakunta ei edelleenkään saa turvallisuuskustannuksiin tukea Suomen valtiolta.

– Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei säännöllisesti tue juutalaisseurakuntiensa turvallisuutta rahallisesti, painottaa Essayah.

Essayah peräänkuuluttaa hallitusta mukaan tukemaan taloudellisesti juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenoja.

–  Tilannetta ei voi katsoa läpi sormien. Esimerkiksi Ruotsissa mielenilmaukset ja häiriöt juutalaisia kohtaan ovat lisääntyneet koko ajan. Samaan suuntaan ollaan myös Suomessa menossa.

Essayah jätti tänään tiistaina 19. joulukuuta kirjallisen kysymyksen, jossa kysyy asianomaiselta ministeriltä, aikooko Suomen hallitus muiden pohjoismaiden tavoin antaa taloudellista tukea konkreettisten turvallisuusuhkien kohteena olevalle Helsingin juutalaiselle seurakunnalle turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

Ylös