Puoluesihteeri Asmo Maanselän Kannustava perusturva -kirja tarttuu kannustinloukkuihin: ”Työnteon kannattavuuden on parannuttava”

19.1.2018 klo 13:29 Politiikka Kristiina Kunnas

– Suomen toimeentulotuki turvaa jopa ansiosidonnaisten tukien tason, ja tästä muodostuu selkeä kannustinloukku, johon meidän on puututtava, puoluesihteeri Asmo Maanselkä muistuttaa. Hänen Kannustava perusturva -kirjansa julkistettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa perjantaina aamupäivällä.

– Me todellakin tarvitsemme Suomeen myös sotu-uudistuksen, sosiaaliturvamme on saatava uudistettua, totesi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah onnitellessaan puoluesihteeri Asmo Maanselkää Kannustava perusturva -kirjan julkistustilaisuudessa.

Kristillisdemokraattien oma malli Kannustava perusturva yhdistäisi tuet hieman samaan tapaan kuin Ison-Britannian Universal Credit -malli.

– Mallimme lähti siitä, että Suomeen todella tarvittaisiin uudistus, joka parantaisi työnteon kannattavuutta.

Tämän mallin myötä edunsaajat ovat työllistyneet nopeammin ja ansainneet aiempaa paremmin.

– Isossa-Britanniassa aiempi tukijärjestelmä oli hyvin Suomen nykyjärjestelmän kaltainen. Eli tukimuotoja oli paljon, hakumenettelyitä samoin, eikä työnteko juurikaan kannattanut, Maanselkä kertoo.

– Tämän mallin myötä edunsaajat ovat työllistyneet nopeammin ja ansainneet aiempaa paremmin.

Maanselkä oli tarttunut isoon kakkuun alkaessaan selvittää Suomessa saatavaa sosiaaliturvaa. Hän vertaa kirjassaan Suomen tilannetta Ruotsiin. Kenties jopa hieman yllättäen käy selkeästi ilmi, että Suomen sosiaaliturva on Ruotsia korkeampi. Tämä käy Suomelle paljon kalliimmaksi kuin Ruotsin niukempi linja. Erityisesti asumistuet ovat Suomessa karanneet käsistä.

– Toimeentulotuki turvaa jopa ansiosidonnaisten tukien tason, ja tästä muodostuu selkeä kannustinloukku, johon meidän olisi puututtava, Maanselkä toteaa.

Maanselkä käy kirjassaan läpi myös Saksan Hartz-reformia. Työttömyys on Saksassa laskenut 11,3 prosentista alle neljään, tosin suurena syynä nähdään matalapalkka-työmarkkinoiden luomista.

– Me pystyisimme poistamaan sosiaaliturvan ongelmakohtia, ja sen pitäisi tapahtua nopeasti.

Maanselkä on pohtinut kannustavaa perusturvaa sekä sosiaaliturvan ongelmia puolentoista vuoden ajan. Kirjoitusprosessiin meni lopulta parisen kuukautta.

– Tämä on realistinen malli. Nykyisten tukien yhdistäminen ei ole syrjivä malli, eikä pudota ketään tuensaajaa pois.

– Uudistus ei ole oikeistolainen tai vasemmistolainen. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kaikki puolueet ovat osallistuneet tukien järkevöittämiseen.

– Olen sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada olla työnsyrjässä kiinni, se on kaikille meille hyväksi.

– Vaimosi Tina oli kuulemma sanonut, että tämä kirja saisi jäädä viimeiseksesi, joten kukat taitavat lähteä hänelle, totesi KD:n puheenjohtaja Sari Essayah onnitellessaan puoluesihteeri Asmo Maanselkää tämän tuoreesta kirjasta. Kannustava perusturva -kirja on Ajatushautomo Kompassin ensimmäinen oma julkaisu. Lisää on tulossa jo tammikuun lopulla, kun päätoimittaja Esa Erävalon toimittama Robotiikka, geenitekniikka, etiikka -kirja julkaistaan. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös