Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tuomitsivat poliittisen väkivallan Suomen sisällissodan muistohetkessä

26.1.2018 klo 11:52 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen sisällissodan muistohetkeen eduskunnassa osallistuneet eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tuomitsivat kainkenlaisen poliittisen väkivallan käytön.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat pitäneet harvinaisen yhteisen puheenvuoron eduskunnassa tänään. Puoluejohtajat kokoontuivat Valtiosaliin muistamaan tasan sata vuotta sitten alkaneen, Suomen historian ristiriitaisimman tapahtuman, vuoden 1918 sisällissodan uhreja ja sodan aiheuttamaa kärsimystä.

Punaisten ja valkoisten välillä käyty sisällissota kesti noin kolme ja puoli kuukautta ja vaati jälkiselvittelyineen 38 000 ihmisen hengen.

Sadan vuoden takaisia tapahtumia kehoitettiin muistelemaan sovinnon hengessä.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tuomitsivat puheenvuorossaan kaikenlaisen poliittisen väkivallan. Puheenjohtajat linjasivat yhdessä, ettei mikään tarkoitus oikeuta väkivallan käyttöä poliittisessa toiminnassa ja yhteiskunnallisten päämäärien ajamisessa.

Sadan vuoden takaisia tapahtumia kehoitettiin muistelemaan sovinnon hengessä.

Puheenjohtajat muistuttivat, että poliittisten näkemysten monipuolinen kirjo ja vapaus ilmaista mielipiteensä kuuluvat suomalaiseen demokratiaan.

– On meidän kaikkien yhteinen velvollisuutemme varmistaa, että suomalaiset eivät enää koskaan joudu kokemaan tuhoavaa vihaa ja sisällissodan kauhuja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah päätti yhteisen puheenvuoron.

Puheen jälkeen pidettiin minuutin hiljainen hetki.

Muistohetkeen oli kutsuttu puolueiden ja eduskuntaryhmien johtoa, sisällissodan tutkijoita ja poliittisten nuorisojärjestöjen sekä sitoutumattomien opiskelijajärjestöjen edustajia.

Ylös