”Kasvuyritykset tuottavat talouskasvua ja työpaikkoja”

1.2.2018 klo 16:43 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan KD haluaa edistää yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Ilman kasvuyrityksiä talouskasvun hedelmät jäävät laihoiksi ja uudet työpaikat suurelta osin syntymättä.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistuttaa, että Suomen on löydettävä uusia kasvualoja ja helpotettava pk-yritysten toimintaedellytyksiä. Tarpeetonta byrokratiaa, joka heikentää mahdollisuuksia investointeihin ja työllistämiseen on vähennettävä nopeasti.

Työmarkkinoiden pelinsääntöjä on uusittava niin, että pienten yritysten tarpeet tulevat paremmin huomioon otetuiksi.

Suomella on Östmanin mukaan kaikki edellytykset olla digitalisaation edelläkävijämaa. Tämä potentiaali pitää hyödyntää, jotta Suomi keräisi mahdollisimman suuren hyödyn digitalisaation mahdollisuuksista niin talouskasvun kuin työllisyyden osalta.

–  Mitä enemmän yritysten ja sitä kautta koko talouden kasvupotentiaalista saadaan lähitulevaisuudessa irti, sitä vähemmän joudutaan miettimään talouden sopeuttamista

Yhtenä esimerkkinä Östman nostaa verkkokaupan, jossa suomalaiset yritykset ovat jääneet jälkeen.

–  Verkkokauppa on kuluttajien keskuudessa kovassa kasvussa, ja nyt onkin erittäin tärkeää pitää huolta siitä, että kotimaisilla toimijoilla on hyvät edellytykset kilpailuun. Siksi tarvitaan toimia sekä viestintä- että elinkeinopolitiikan alalla.

Östman pitää viime vuosien start-up ilmiötä erittäin tervetulleena. Uusien yritysten perustamisen kannustamisen lisäksi tarvitaan kuitenkin toimia, joilla kannustetaan ja mahdollistetaan yritysten kasvu pienistä keskisuuriksi.

– Avaimet yritysten kasvuun ja menestykseen lepäävät suurelta osin yrittäjien ja sijoittajien riskinoton varassa. Yhteiskunnan tehtävä on mahdollistaa yritysten kasvu ja pienentää yrittämisestä aiheutuvia riskejä.

–  Mitä enemmän yritysten ja sitä kautta koko talouden kasvupotentiaalista saadaan lähitulevaisuudessa irti, sitä vähemmän joudutaan miettimään talouden sopeuttamista, Östman muistuttaa.

Kasvuyritysten tukemiseksi ei ole yksittäisiä taikakeinoja, vaan tarvitaan useita toimenpiteitä, joiden avulla poistetaan kasvun esteitä erilaisilta yrityksiltä.

Kristillisdemokraatit on kiinnittänyt huomiota alakohtaiseen työvoimapulaan ja haluaa lisätä ja uudelleen kohdentaa erityisesti ammatillisten opintojen aloitussaikkoja. Lisäksi KD tukisi pienten ja keskisuurten yritysten kasvua tukemalla niiden kansainvälistymistä.

Östman muistuttaa, ettei paluuta perinteiseen suurteollisuuteen enää ole.

Hän alusti KD eduskuntaryhmän talvikokouksen yhteydessä järjestetyssä kasvuyritysseminaarissa, jossa puhui myös pääministeri Juha Sipilä ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Ylös