Hallitus tarvitsee opposition vankan tuen tiedustelulakipaketille

20.2.2018 klo 13:33 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta aloittaa tiedustelulakien käsittelyn. Uudistuksessa siviili- ja sotilastiedusteluviranomaiset saisivat valtuudet tehdä tiedustelua ilman rikosepäilyä. Lain kiireellinen säätäminen edellyttää vankkaa tukea oppositiosta.

Kansanedustajat saavat tänään käsiteltäväkseen massiivisen lakikokoelman, kun perustuslain muutosta vaativien tiedustelulakien käsittely alkaa eduskunnassa. Samaan pakettiin sisältyvät esitykset siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Kansalaisia koskeva merkittävä muutos koskee siviilitiedustelua, joka on jo herättänyt huolta yksityisyyden suojan murenemisesta.

Tiedustelulaki vaatii perustuslain muutosta. Perustuslaissa on säädetty kansalaisen oikeudesta luottamuksellisen viestin salaisuuteen.

Hallitus on vedonnut oppositioon, jotta tiedustelulainsäädäntöön liittyvä perustuslain muuttaminen onnistuisi nopeutetussa aikataulussa eli jo tämän vaalikauden aikana. Mikäli perustuslain muutos halutaan saada läpi kiireellisenä eli jo tämän eduskunnan aikana, muutoksen taakse pitää ensin saada viisi kuudesosaa kansanedustajista.

Hankkeelle pitää saada opposition vankka tuki. Esimerkiksi yksistään suurin oppositiopuolue Sdp voisi halutessaan kaataa sen.

Se tarkoittaa, että hankkeelle pitää saada opposition vankka tuki. Esimerkiksi yksistään suurin oppositiopuolue Sdp voisi halutessaan kaataa sen.

Koko opposition yhtenäistä tukea ei todennäköisesti ole tulossa, sillä ainakin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on ehtinyt ilmoittaa, että ei kannata tiedustelulakiin liittyvää perustuslain muutosta tällä vaalikaudella. Anderssonin mielestä kiirehtiminen murentaisi perusoikeuksien suojaa.

Tiedustelulain muutokselle löytyy kuitenkin laajaa tukea: Hallituspuolueiden lisäksi esimerkiksi entinen sisäministeri Päivi Räsänen on eduskunnassa vedonnut tiedustelulain puolesta.

Eduskunta aloittaa tiedustelulakien käsittelyn tänään lähetekeskustelulla, mutta ratkaisu venyy pitkälle kevääseen.

 

Ylös