Robotit laivojen ja autojen ohjaajina?

8.3.2018 klo 14:29 Kotimaa Esa Erävalo

Mitä tapahtuu, kun robotit alkavat ohjata laivoja ja autoja, ja milloin näin tapahtuu? Näitä kysymyksiä pohditaan kansalaisinfon seminaarissa tiistaina 20. maaliskuuta.

Tiistaina 20. maaliskuuta klo 17-19 eduskunnan kansalaisinfossa Pikkuparlamentissa kysytään mitä tapahtuu, kun robotit alkavat ohjata laivoja ja autoja? Kuinka kauan siihen vielä menee? Miten liikennejärjestelmä muuttuu? Voidaanko turvallisuus taata?

Kysymyksiin vastaamassa on kaksi alansa huippuasiantuntijaa Heikki Liimatainen ja Sauli Ahvenjärvi.

Uudistuvan liikenteen Assistant professor Heikki Liimatainen johtaa Tampereen Teknillisen Yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Verneä, jonka tavoitteena on edistää kestävän liikenne- ja kuljetusjärjestelmän kehittämistä.

– Digitalisaatio tarjoaa uusia välineitä vaikuttaa erityisesti liikkumistottumuksiin ja turvallisuuteen, mutta se on kuitenkin vain osaratkaisu, toteaa Heikki Liimatainen.

Digitalisaatio tarjoaa uusia välineitä vaikuttaa erityisesti liikkumistottumuksiin ja turvallisuuteen, mutta se on kuitenkin vain osaratkaisu.

Yliopettaja, tekniikan tohtori Sauli Ahvenjärvi kouluttaa merikapteeneita ja meri-insinöörejä, vetää Satakunnan ammattikorkeakoulussa merenkulun digitalisaatioon ja autonomiaan liittyvää tutkimustoimintaa ja johtaa kansainvälistä kyberturvallisuutta käsittelevää merenkulkuyliopistojen yhteishanketta.

Kuva Rolls Royce

– Autonomisten laivojen kehittyminen merkitsee murrosta merikuljetusten tekniikkaan ja kansainväliseen sääntelyyn sekä samalla myös merenkulun koulutukseen. Voidaan puhua eri asteisista etäohjattavista ja autonomisista aluksista, jotka voivat toimia ajoittain etäohjauksessa ja vaikeissa tilanteissa komentosilta miehitettynä, sanoo yliopettaja Ahvenjärvi.

– Tulevaisuudessa siintää miehittämätön, täysin autonominen alus, mutta siihen edetään vähitellen. Suomalainen meriteollisuus on tässä vahvasti mukana. Kansainvälisen sääntelyn modernisointi tulee viemään vuosia, Ahvenjärvi arvioi.

– Teknologia on periaatteessa olemassa. Yhdysvalloissa on jo miehittämätön sotalaiva ja Israelissa miehittämätön vene rannikkovartioinnissa. Nyt puhumme kauppamerenkulusta.

Jokaiselle osallistujalle on luvassa ilmaiseksi Ajatushautomo Kompassin kustantama kirja Robotiikka, geenitekniikka, etiikka.

 

Robotit laivojen ja autojen ohjaajina?

Seminaari eduskunnan kansalaisinfossa Pikkuparlamentissa 20. maaliskuuta klo 17–19, vapaa pääsy. Puheenvuorot assistant professor Heikki Liimatainen ja yliopettaja Sauli Ahvenjärvi.
Järjestäjinä: Ajatushautomo Kompassi ry ja Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Ylös