”Huonon mallin kanssa jatkaminen ja alusta aloittaminen ovat isoja riskejä molemmat” – Sari Essayah suomii soteuudistusta

17.3.2018 klo 12:15 Politiikka Kristiina Kunnas

Puheenjohtaja Sari Essayah’lla on soteuudistukseen tiukkaa kritiikkiä ja teräviä kysymyksiä, mutta ei hän silti heittäisi koko isoa työtä roskakoppaan. – Huonon mallin kanssa jatkaminen ja toisaalta aivan uuden aloittaminen sisältävät kumpikin riskinsä, Essayah pohtii KD-Kompassi -radiohaastattelussa.

Haluaisiko Essayah mennä sotessa eteenpäin vai pysäyttää vauhdin?

– Valinnanvapaus on nyt eduskunnassa käsiteltävänä, Sari Essayah kertoo kiireen keskellä.

Hänet napattiin KD-Kompassi -radiohaastatteluun kesken hektisen päivän. Viikkoon kuului lukuisia asioita eduskunnassa, kokouksia urheilujärjestöissä sekä Suomen kansallinen rukousaamiainen.

Sari Essayah’n KD-Kompassi -radiohaastattelu on kuultavissa kokonaisuudessaan Radio Deissä lauantaina 17. maaliskuuta klo 12.50 ja sen voi jälkikuunnella KD:n kotisivuilta kd.fi sekä täältä

– Haasteellista on pohtia, voisiko tämä malli näitä soteuudistuksen alkuperäisiä tavoitteita täyttää. Että terveyspalvelut olisivat tasapuolisesti kaikkien saatavilla eri puolilla Suomea ja että kustannusten kasvu ei olisi exponentiaalinen.

Haasteellista on pohtia, voisiko tämä malli näitä soteuudistuksen alkuperäisiä tavoitteita täyttää. Että terveyspalvelut olisivat tasapuolisesti kaikkien saatavilla eri puolilla Suomea ja että kustannusten kasvu ei olisi exponentiaalinen. – kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah

Essayah muistuttaa, että kustannukset kasvavat rajusti, jos mitään ei tehdä. Ne voivat kasvaa silloinkin, kun uudistus tulee – vaikkakin uudistuksella pyritään nimenomaan kustannussäästöihin.

– Rahoitusmalli ja kapitaatiorahoitus – että raha seuraa potilasta tietyillä kriteereillä – ovat pohdinnan alla. Voiko käydä niin, että uudistus suosisi yksityisiä firmoja ottamaan asiakkaikseen hyväkuntoisia ihmisiä ja lykkäämään huonokuntoisia monisairaita ihmisiä sinne maakunnan vastuulle, julkisen palvelun tarjoajalle? Essayah kysyy.

– Toinen iso kysymys on, että onko tämä malli alueellisesti monopoleja ehkäisevä. Onko alueellinen rahoitus riittävä?

Perustuslaillisia kysymyksiä on paljon. Asiakasseteleitten antaminen voi olla maakunnallisen itsehallinnon kanssa ristiriidassa.

– Onko tämä yhdenvertaisuutta tarpeeksi tukeva malli?

Olisiko Essayah valmis pysäyttämään uudistuksen?

Ei hän ole valmis heittämään uudistusta vielä roskakoppaan. Hän haluaa kuulla perustuslakivaliokunnan kannat.

– Haluan omaa kantaani ja näkemystäni pohtia vielä. On riski, jos huonolla mallilla mennään eteenpäin. Mutta riski on sekin, jos jälleen kerran aloitetaan alusta. Sinäkin aikana kunnat tekisivät ulkoistuksia ja sosiaali- ja terveyspalveluita liukuisi yksityisille firmoille.

Miten voitaisiin parhaiten vaikuttaa siihen, että vanhukset edelleen hoidettaisiin hyvin? Mitä Kristillisdemokraattien pitäisi tehdä?

Essayah haastaa ehdokkaaksi maakuntavaaleihin. Kristillisdemokraatit tekee kaikkensa, että vanhuksilla olisi mahdollisimman hyvä hoito.

– Siten voidaan vaikuttaa, että mahdollisimman moni lähtisi ehdolle maakuntavaaleihin. Siksi siellä juuri pitäisi olla inhimillisen otteen kristillisdemokraatti vaikuttamassa laatukriteereiden varmistamiseen, ja siihen, että palveluasuntoja olisi tarpeeksi paljon tarjolla eri puolilla maakuntaa. Vaikuttamisen paikka on juuri nyt.

 

Sari Essayah KD-Kompassi -ohjelmassa lauantaina 17. maaliskuuta klo 12.50, Radio Dei. Uusinta maanantaina 19.3. klo 22.35.

Voit kuunnella KD-Kompassin myös täältä

 

 

 

 

 

Ylös