”Pitkäaikaiset toimeentulotuen asiakkaat hyötyvät Kannustavasta perusturvasta eniten”

24.3.2018 klo 11:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan Sipilän hallitus on herännyt eriarvoistumiskehitykseen liian myöhään. KD:n vuodesta 2015 ehdottama Kannustava perusturva hyödyttäisi kannustinloukkuun pudonneita toimeentulotukiasiakkaita eniten.

YLE:n Ykkösaamu-lähetyksen vieraana ollut Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että OECD:n ja vastikään Juho Saaren köyhyysryhmän tukema KD:n Kannustava perusturva-malli otettaisiin pian käyttöön Suomessa.

Essayah’n mukaan kristillisdemokraatit ovat olleet vuodesta 2015 lähtien esilläpitämällään mallilla askeleen edellä muita. Kannustava perusturva ei kuitenkaan juuri kerännyt huomiota ennenkuin OECD ja Juho Saaren eriarvioisuutta pohtinut työryhmä esittivät samansuuntaisia arvioita sosiaaliturvan uudistamisesta.

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen ohella sosiaaliturvan eli sotu-uudistuksen, sillä nykyinen sosiaaliturva on tilkkutäkki ja ajanut esimerkiksi asumistuki- ja toimeentulotukiasiakkaita kannustinloukkuihin.

Essayah’n mukaan Suomi tarvitsee sote-uudistuksen ohella sosiaaliturvan eli sotu-uudistuksen, sillä nykyinen sosiaaliturva on tilkkutäkki ja ajanut esimerkiksi asumistuki- ja toimeentulotukiasiakkaita kannustinloukkuihin.

Tällä hetkellä asumistukea saa 800 000 suomalaista ja tukeen valuu 1,8 miljardia. Toimeentulotukiasiakkaita on 400 000 ja kustannus noin miljardi euroa.

Kannustavassa perusturvassa kannustinloukkua ei syntyisi vaan jokaisesta ansaitusta eurosta jäisi Essayah’n mukaan enemmän käteen.

– Toimeentulotuen pitkäaikaisasiakkaat hyötyisivät Kannustavasta perusturvasta kaikkein eniten, Essayah sanoo.

Käytännössä Kannustavassa perusturvassa minimietuudet yhdistyisivät yhdeksi perusetuudeksi ja näin luukulta toiselle juokseminen lakkaisi. Essayah muistuttaa, että ensi vuonna käyttöön otettava kansallinen tulorekisteri edesauttaisi myös Kannustavan perusturvan käyttöönottoa.

Tulorekisteristä käy ilmi ajantasaisesti suomalaisten ansaitsemat palkkatulot ja sosiaalietuudet.

– Tulorekisterin myötä on koko ajan tiedossa, minkä verran tuloja on verotettu ja etuuksia maksettu.

Vaikka talous ja työllisyyskehitys on nyt myötätuulessa, eriarvoistuminen on Essayah’n mukaan lisääntymään päin. Perusturvaan on tehty indeksijäädytyksiä, joten niiden varassa elävät eivät pääse nauttimaan nousukauden hedelmistä. Kuilu minimitoimeentulolla elävien ja työllisten välillä kasvaa.

– Sipilän hallitus on liian myöhään herännyt tähän, Essayah sanoo.

Ylös