EU-kriitikot voittivat Italian vaaleissa – hallitusneuvottelut erittäin vaikeat

29.3.2018 klo 14:30 Ulkomaat Esa Erävalo

Italian hallitusnneuvotteluista on tulossa pitkät ja vaikeat.

630-jäsenisen edustajanhuoneen vaaleissa keskustaoikeiston vaaliliitossa Lega Nord sai 126 paikkaa, lisäten paikkamääräänsä peräti 108 kansanedustajalla. Toinen EU-kriittinen äärioikeistolainen Italian veljet sai 33 paikkaa (+24). Kolmas puolue vaaliliitossa Silvio Berlusconin Forza Italia jäi 101 paikkaan.

Tilanne vienee pitkiin hallitusneuvotteluihin. Voiko voittanut Keskustaoikeisto 265 kansanedustajallaan ja 137 senaattorillaan muodostaa hallituksen hävinneen Keskustavasemmiston 122 kansanedustajan ja 60 senaattorin kanssa tai voittaneen Viiden tähden liikkeen 227 kansanedustajan ja 112 senaattorin kanssa?

EU-kriittinen populistipuolue Viiden tähden liike sai 227 paikkaa, lisäystä 119 kansanedustajaa. Uusi puolue Vapaa ja tasavertainen sai 14 paikkaa.

Keskustavasemmiston vaaliliitossa Matteo Renzin Demokraattinen puolue (PD) sai 113 paikkaa. Menetystä oli huimat 180 paikkaa.

315-jäsenisen senaatin vaaleissa Lega Nord sai 57 paikkaa (+39), Forza Italia 57 (-41), Italian veljet 17 (+17) ja Me Italian kanssa 4 (+4).

Keskustavasemmistossa PD sai 54 paikkaa (-57), Viiden tähden liike 112 paikkaa (+58) ja Vapaa ja tasavertainen neljä senaattoria.

Tilanne vienee pitkiin hallitusneuvotteluihin. Voiko voittanut Keskustaoikeisto 265 kansanedustajallaan ja 137 senaattorillaan muodostaa hallituksen hävinneen Keskustavasemmiston 122 kansanedustajan ja 60 senaattorin kanssa tai voittaneen Viiden tähden liikkeen 227 kansanedustajan ja 112 senaattorin kanssa?

Uusisuomi.fi kertoi 25. maaliskuuta, että Italian presidentti Sergio Mattarella asetti tulevalle hallitukselle kolme ehtoa, joita on italialaismediassa kuvailtu lähes mahdottomiksi toteuttaa.

Mattarella nimittäin haluaa ensinnäkin, että uudella hallituksella on takanaan vahva enemmistö parlamentissa, jotta sillä on mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset. Lisäksi hän linjasi, että hallituksen on ohjelmassaan esitettävä ratkaisu siihen, miten Italian köyhyysongelma ratkaistaan ilman, että julkisen talouden tasapaino heikentyy eikä Italian tarvitse vaarantaa sopimuksiaan Euroopan unionin kanssa. Lisäksi presidentti ilmoitti haluavansa ”vahvoja nimiä” pääministeriehdokkaiksi.

 

Ylös