Peter Östman ihmettelee Sdp:n käsitystä eriarvoisuuden vähentämisestä: ”Haluaako Sdp tehdä yrittäjistäkin työttömiä?”

29.3.2018 klo 14:41 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ihmettelee SDP:n eriarvoisuuden vähentämisohjelmaa, joka heikentää hänen mukaansa yrittäjyyttä.

Östmanin mukaan Sdp:n ohjelmassa esitetään, että heikentämällä yrittäjien työllistämismahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä vähennetään eriarvoisuutta.

Haluaako SDP vähentää eriarvoisuutta tekemällä yrittäjistäkin työttömiä, Östman kysyy.

– Yritykset työllistävät Suomessa 1,4 miljoonaa ihmistä ja yrityksistä 93,3 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Haluaako Sdp vähentää eriarvoisuutta tekemällä yrittäjistäkin työttömiä, Östman kysyy.

Sdp haluaa poistaa yrittäjävähennyksen ja listaamattomien yritysten osinkohuojennuksen, sekä kiristää pääoma- ja ansiotuloveroja.

Östman muistttaa, että pienyrittäjälle yrittäjävähennys on erityisen tärkeä. Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan 50 prosenttia yksinyrittäjistä ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa. EU-komission tutkimukset puolestaan osoittavat, että itsenäisen ammatinharjoittajan köyhyysriski on Suomessa seitsemänkertainen verrattuna työntekijään.

– Sdp haluaa heikentää juuri näiden kaikkein heikoimmassa asemassa olevien yrittäjien toimeentuloa, Östman ihmettelee.

Hän esittää kannusteita ja normien purkua kiristyksien sijaan.

– Uudet työpaikat ovat koko 2000-luvun ajan syntyneet pk-sektorille. Tätä potentiaalia tulee päinvastoin vahvistaa parantamalla henkilöyhtiöiden ja elinkeinoharjoittajien verotusta kannustavampaan suuntaan sekä vähentämällä normeja ja yrityssääntelyä.

Tuoreen Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan kaksi kolmaosaa yrittäjistä työllistäisi enemmän, jos normeja olisi vähemmän. Östmanin mukaan näihin keinoihin Sdp:nkin kannattaisi kiinnittää huomiota, jos todellisena tavoitteena on työllisyyden parantaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen,

–  Talouskasvu edellyttää kannustavaa yrittäjyyden toimintaympäristöä ja vahvaa motivaatiota toimia yrittäjänä. Osinkoverotuksen kiristäminen ei tätä tue. Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen tulee edistää kasvuyrittäjyyttä, oman pääoman ohjautumista yritystoimintaan ja liiketoiminnan pitkäjänteistä kehittämistä.

– Yritysten vahvat taseet ovat kantaneet myös viimeaikaisten taloudellisten vaikeuksien keskellä, Östman muistuttaa.

Ylös