”Vanhusasiainvaltuutettu on kaikkien yhteinen hanke, sillä jokainen meistä vanhenee”

6.4.2018 klo 13:01 Politiikka Samuli Rissanen

– Jokainen voi miettiä, millaisiin olosuhteisiin haluaisi itse vanhetessaan, vanhusten oikeuksia ajavan kansalaisaloitteen puuhanainen Tiina Tuomela muistuttaa.

KD-Kompassin viikon haastateltava on lääketieteen tohtori ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela, joka on laittanut vireille kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista Suomeen.

– Valtuutetun ydintehtävä on valvoa, ottaa kantaa ja raportoida epäkohdista. Hänellä on myös mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin ja vanhuksia koskevaan lainsäädäntöön, Tuomela kertoo.

Jo aloitteen esittelytekstistä käy ilmi, että se on samalla hätähuuto: Viime aikoina otsikoissa ovat jälleen olleet vanhustenhoidon puutteet ja suoranaiset laiminlyönnit.

KD-Kompassi-haastattelussa Tuomela kertoo, että moni ikääntyvä kipuilee myös kasvavien kulujen kanssa. Tuomelan mukaan tämä on näkynyt konkreettisesti ruoka-aputoiminnassa, jossa seniorit ovat nykyisin yksi isoimmista asiakasryhmistä.

Eläkkeestä ei riitä asumiskustannusten jälkeen enää ruokaan ja lääkekuluihin, varsinkaan hallituksen toimien jälkeen.

–  He ovat jääneet köyhyysloukkuun. Eläkkeestä ei riitä asumiskustannusten jälkeen enää ruokaan ja lääkekuluihin, varsinkaan hallituksen toimien jälkeen.

Kristillisdemokraatit on pyrkinyt omassa budjettivaihtoehdossaan korjaamaan hallituksen vanhusväestöön kipeimmin kohdistuvat säästöpäätökset.

– Olemme esittäneet lääkekorvauksen maksukaton alentamista, kansaneläkkeen indeksijäädytysten poistoa ja takuueläkkeen korotusta. Vanhustenhoitoa parantaisimme palveluseteliohjelman avulla, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajana vaikuttava Tuomela kertoo.

Tuoreella, huhtikuun alussa allekirjoitettavaksi avautuneella kansalaisaloitteellakin tähdätään ikäihmisten olojen parantamiseen.

Tuomelan mukaan vanhusasiainvaltuutettua tarvitaan olemaan äänenä ikäihmisille, etenkin kun vanhusväestön määrä kasvaa hurjaa vauhtia.

Ikäihmisten määrä nousee vääjäämättä, koska elämme pitempään. Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa 3000-5000:lla vuosittain.

– 1970-luvun alussa 90-vuotiaita oli 3000, nyt heitä on 50 000 ja viidenkymmen vuoden päästä 190 000.

– Kun päästään yli 85-vuotiaaksi, vaikka olisi toimintakykyinenkin, niin alkaa väistämättä tulla myös terveysongelmia, Tuomela sanoo.

Hoidon ja hoivan tarpeen lisäksi on ratkottava runsaasti yhteiskunnan digitalisoitumiseen liittyviä haasteita ja vanheneva väestö on otettava huomioon myös ympäristön ja liikenteen suunnittelussa.

Vanhusasiainvaltuutettu ei ole aivan uusi keksintö, sillä geriatrian grand old lady, emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä ajoi asiaa jo vuonna 2006. Tuolloin hanke ei mennyt läpi, mutta esitysten pohjalta saatiin aikaiseksi vanhuspalvelulaki.

– Nyt on aika yrittää uudelleen. Tämä on kaikkien yhteinen asia, sillä me kaikki vanhenemme. Täytyy miettiä, millaisiin olosuhteisiin haluamme aikanaan omat vanhempamme tai itsemme, hän sanoo.

Yksinkertaisimmin kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa kansalaisaloite.fi sivustolla. Aloitteeseen pääset tästä

Myös paperisia kannatusilmoituslomakkeita voi täyttää toritapahtumissa tai olemalla yhteydessä: [email protected]

Tiina Tuomelan koko haastattelu on kuunneltavissa KD-Kompassissa Radio Deissä lauantaina 7.4. klo 12.50.

Ylös