Essayah Paltamossa: Uusi varhaiskasvatuslaki ei saa heikentää entisestään lastentarhanopettajien rekrytointeja

8.4.2018 klo 12:57 Politiikka Kristiina Kunnas

– Koska alalla on jo nyt huutava pula uusista lastentarhaopettajista, ei varhaiskasvatuslaki saa enää heikentää tilannetta, muistutti Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vieraillessaan Paltamossa.

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puhui KD:n Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirikokouksessa Paltamossa lauantaina. Kokous pidettiin Kainuun opistolla Mielahdessa. Samalla juhlittiin myös 60-vuotiasta puoluetta.

– Maakuntavaalit puhuttivat luonnollisesti kokousväkeä. Paikalla oli uusia jäseniä, ja tunnelma oli erittäin rohkaiseva, kertoo piirin puheenjohtaja Marja-Leena Kemppainen.

Piirin puheenjohtaja, oululaiskaupunginvaltuutettu Marja-Leena Kemppainen kiitti Essayah’n puhetta. – Sen aihe koskettaa erityisesti Kainuuta.

Essayah puuttui puheessaan uuden varhaiskasvatuslain ongelmiin.

– Uusi varhaiskasvatuslaki ei saa heikentää entisestään lastentarhanopettajien rekrytointeja, Essayah huomautti.

Hän muistutti, että lastentarhanopettajista on ollut viime vuosina valtakunnallisesti suurta pulaa. Huomio on kiinnittynyt erityisesti Uudellemaalle.

– Mutta vastaavanlaista rekrytointipulaa on myös ruuhka-Suomen ulkopuolella, esimerkiksi täällä Kainuun alueella. Eläköitymässä on kymmeniä lastentarhanopettajia, eikä uusia ole tulossa tilalle samaa vauhtia, Essayah totesi.

– Essayah’n puheen tärkeä aihe osui juuri tällekin alueelle, Kemppainen kiittää.

Varhaiskasvatuslaki on ollut juuri lausuntokierroksella.

– Uusi laki vastaa huonosti vallitsevaan rekrytointipulaan. Lakiluonnoksen mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamista kehitettäisiin uudistamalla sekä koulutusta että kelpoisuusvaatimuksia. Uudistuksen jälkeen suurin osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä olisi korkeakoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia. Jatkossa sosionomin tutkinnon suorittaneilla ei olisi kelpoisuutta toimia lastentarhanopettajana, Essayah kertasi.

Alan palkkaus ei tällä hetkellä vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Tämä on ollut viime aikoina paljon esillä, joten toivottavasti se ei jää vain puheen tasolle, vaan asia korjataan. – Sari Essayah

– Koska alalla on jo nyt huutava pula uusista lastentarhaopettajista, ei varhaiskasvatuslailla saa enää heikentää tilannetta, Essayah vaati.

Hänen mukaansa asia nousee varmasti esille useissa lausunnoissa.

– Joten toivottavasti hallitus huomioi kritiikin lain jatkovalmisteluissa. Uudessa varhaiskasvatuslaissa varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden täyttäviin tutkintoihin pitää jatkossakin kuulua sosionomin tutkinto, Essayah jatkaa.

Kristillisdemokraattien mielestä laadukasta varhaiskasvatusta ei saavuteta kuitenkaan niillä säästötoimenpiteillä, joita hallitus on tällä kaudella tehnyt.

– Tällä hallituskaudella on heikennetty varhaiskasvatuksen laatua kasvattamalla jo ennestään suuria varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. KD on alusta asti vastustanut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamista.

Essayah muistutti myös alan matalasta palkkauksesta.

– Alan palkkaus ei tällä hetkellä vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Tämä on ollut viime aikoina paljon esillä, joten toivottavasti se ei jää vain puheen tasolle, vaan asia korjataan, Essayah painotti.

 

Ylös