”SDP:n perusturvamalli esitellään halpana, mutta maksaa todellisuudessa miljardeja”

14.4.2018 klo 11:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kritisoi Sdp:n perusturvamallia siitä, että laskelmat kustannuksista ovat epärealistisia. Maanselän mukaan malli tuodaan esiin halpana, mutta todellisuudessa peitetään miljardiluokan kustannukset.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maaselkä kertoo, että Sdp:n sosiaaliturvamalli on tehty niin, että aluksi kerrotaan, mitä kaikkea hienoa sen avulla haluttaisiin tehdä. Mallin alustava hintalappu on 200 miljoonaa. Sdp:n mukaan sillä rahalla voidaan nostaa työmarkkinatukea sadalla eurolla 675 euroon kuukaudessa.

– SDP:n yleisturvamalli kuulostaa hienolta. Montaa asiaa parannetaan, etuuksia nostetaan roimasti eikä keneltäkään leikata. Mallissa useita nykyisiä etuuksia yhtenäistetään ja sidotaan vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin ja työnteosta tehdään kannattavaa työllistymisveroasteita laskelmalla.

– Hintalapuksi kerrotaan ”aluksi” 200 miljoonaa euroa. Se tuntuu uskomattoman pieneltä summalta, Maanselkä sanoo.

– Hieno malli tuodaan esiin halpana, mutta peitetään todelliset miljardiluokan kustannukset. Joku raja pitäisi sosiaaliturvapopulismillakin olla mitä esittää ja vielä ilman laskelmia

Hän muistuttaa, että sen sijaan muut tavoitteet kuten työllistymisveroasteiden lasku ja opintotuen nosto maksavat yhteensä useita miljardeja, ilman että kukaan menettää mitään.

– Hieno malli tuodaan esiin halpana, mutta peitetään todelliset miljardiluokan kustannukset. Joku raja pitäisi sosiaaliturvapopulismillakin olla mitä esittää ja vielä ilman laskelmia, Maanselkä kritisoi.

Tiedotustilaisuudessa ja twitterissä SDP kertoi, että jos opiskelijat tuodaan tuen piiriin ja sidotaan yleistaso vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin, hintalappu on pelkästään opiskelijoiden osalta jo miljardin.

Lisäksi ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi twitter-tilillään, että yksittäin ”työllistymisveroasteen painaminen max 60 prosenttiin vaatisi kyllä tosiaan miljardiluokan lisämenoja, jos kenenkään tulotaso ei saa nykyisestä pudota.”

– Näistä saadaan jo kaksi miljardia euroa menoja. Sitten jos otetaan kotihoidontuen nostaminen vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin niin se maksaa taas miljoonia lisää, Maaselkä summaa.

 

Ylös