Kristillisdemokraatit haluavat vanhusasiainvaltuutetun – Kansalaisaloite kerää parhaillaan allekirjoituksia

14.4.2018 klo 13:00 Politiikka Kristiina Kunnas

– Vanhusasiainvaltuutetun päätehtävänä olisi puolustaa ikäihmisten oikeuksia kaikissa tilanteissa. Erityisen tärkeä valtuutetun asettaminen olisi juuri nyt, kun yhä suurempi osa palveluista siirtyy kiihtyvää tahti yksityisille toimijoille, muistuttaa Kristillisdemokraattien puoluehallitus kannanotossaan.

Kristillisdemokraattien päättäjät kokoontuvat lauantaina 14. huhtikuuta Mikkelissä. Kansanedustajat ja piirien puheenjohtajat olivat  jo aamulla tavattavissa auringossa kylpevällä Mikkelin torilla.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus haluaa varmistaa vanhusten oikeuden hyvään ja yhdenvertaiseen hoitoon. Vanhuksia ja heidän omaisiaan on kuunneltava nykyistä paremmin. Selkeisiin ja räikeisiin puutteisiin vanhustenhoidossa pitää puuttua välittömästi.

Puoluehallituksen kannanotto huomauttaa, että vanhusasiainvaltuutetun asettaminen olisi yksi selkeä askel eteenpäin.

Yksinäisyyden lisääntyessä syntyy yhä enemmän tilanteita, joissa vanhus elää yksin, kotihoidon varassa, omassa kodissaan. Valtuutetun tehtävä olisi valvoa, ottaa kantaa, raportoida vanhuksia koskevista epäkohdista ja tarttua niiden korjaamiseen. Valtuutetulle voisi tehdä myös kanteluita.

KD Naiset on aloittanut nimien keruun vanhusasiainvaltuutettua vaativalle kansalaisaloitteelle. Naisjärjestön puheenjohtaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela odottaa aloitteen saavan kannatusta.

Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Mikkelin torilla lauantaiaamuna 14. huhtikuuta. Tuomela oli KD Naisten puheenjohtajana avaamassa huhtikuun alussa kansalaisaloitteen, joka vaatii Suomeen vanhusasiainvaltuutettua. – Nimien keruu on alkanut, toivon yhä useamman innostuvan mukaan aloitteeseen, joka sähköisesti löytyy osoitteesta kansalaisaloite.fi , Tuomela sanoo. (Kuva Samuli Rissanen)

– Myös moni järjestö on lähtenyt tukemaan aloitetta, Tuomela kertoo tyytyväisenä.

Puoluehallituksen kannanotto toteaa, että vanhusasiainvaltuutetun päätehtävänä olisi puolustaa ikäihmisten oikeuksia kaikissa tilanteissa. Erityisen tärkeä vanhusasiainvaltuutetun asettaminen on nyt, kun yhä enemmän palveluita siirtyy kiihtyvää tahtia yksityisille toimijoille.

Vanhusväestön kasvu on toinen huomioitava seikka asian kiireellisyyden kannalta.

Samaan aikaan kun ikäihmisten elinikä pitenee, muistisairaudet lisääntyvät, kannanotto toteaa.

Yksinäisyyden lisääntyessä syntyy yhä enemmän tilanteita, joissa vanhus elää yksin, kotihoidon varassa, omassa kodissaan. Valtuutetun tehtävä olisi valvoa, ottaa kantaa, raportoida vanhuksia koskevista epäkohdista ja tarttua niiden korjaamiseen. Valtuutetulle voisi tehdä myös kanteluita.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus kehottaa kaikkia allekirjoittamaan ja tukemaan kansalaisaloitetta Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen.

Kansalaisaloitteen pääsee allekirjoittamaan täältä

 

Ylös