”Maakunnille pitää antaa aikaa ja mahdollisuus tehdä hyvä uudistus”
14.4.2018 klo 13:15 Politiikka Samuli Rissanen
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn vaiheista Mikkelissä kokoontuneelle KD:n puoluehallitukselle. (Kuva: Samuli Rissanen)
Kiire ajaa nyt sotea ahtaalle, sillä esimerkiksi valinnanvapauteen tarvittaisiin lisää siirtymäaikaa. – Perustavaa laatua oleva kysymys on, onko hallitus valmis tekemään uudistukseen sen vaatimat muutokset, KD:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Tanus sanoo.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi, että sote-uudistusta haastaa tiukka aikataulutus, sillä maakunnille pitäisi antaa aikaa ja mahdollisuuksia tehdä hyvä uudistus.
– Valinnanvapaus asiakassetelijärjestelmineen ja henkilökohtaisine budjetteineen tarvitsee lisäaikaa, hän sanoo.
Esimerkiksi parhaillaan käynnistyneet valinnanvapauspilotit jatkuvat aina vuoteen 2024, ja niistäkin saatu tieto ja kokemus pitäisi hyödyntää uudistuksessa. Hallitus on satsannut pilotteihin 100 miljoonaa, jonka jatkoksi kehysriihessä päätettiin laittaa toinen mokoma.
Mutta uudistuksella on kireä aikataulu: hallituksen tavoite on, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan lausuntojen pitäisi olla valmiina toukokuun aikana.
Tanuksen mielestä olisi tärkeä antaa maakunnille mahdollisus siirtyä sote-keskuksiin joustavasti oman harkintansa mukaan. Valinnanvapauden, asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin toteuttamiseen pitäisi voida siirtyä vaiheittain.
Hallitus toivoo, että sote- ja maakuntalakipaketti saataisiin hyväksyttyä eduskunnassa jo kesäkuussa. Lakien pitäisi olla voimassa heinäkuussa, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää syksyllä.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus kertoo, että valiokunnassa urakoidaankin tällä hetkellä tiukassa ilmapiirisssä.
Hänen mielestään aikataulu on nykyisellään liian kireä ja ensimmäisten maakuntavaalienkin ajankohta turhan optimistinen. Tanuksen mukaan vaalit olisi kannattanut suosiolla siirtää eduskuntavaalien yhteyteen.
Myös valiokuntien kuulemien sote-asiantuntijoiden mukaan valinnanvapauteen tarvitaan lisää siirtymäaikaa.
Hallitus on kaavaillut, että sote-palveluiden valinnanvapaus tulisi voimaan vuoden 2021 alusta.
Tanuksen mielestä olisi tärkeä antaa maakunnille mahdollisus siirtyä sote-keskuksiin joustavasti oman harkintansa mukaan. Myös valinnanvapauden, asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin toteuttamiseen pitäisi voida siirtyä vaiheittain.
Kristillisdemokraattien kanta sote-uudistukseen riippuu hänen mukaansa pitkälti siitä, millaiseksi uudistus eduskunnan käsittelyssä muovautuu. Tällä hetkellä ollaan odottavalla kannalla.
Tanuksen mukaan kristillisdemokraateille on ollut tärkeä saada aikaan asiakaslähtöinen järjestelmä, jossa hoitopolut ovat selkeitä ja avun piiriin, tutkimuksiin ja hoitoon pääsy on taattu.
Soten kylkiäisenä tulevaan maakuntahallintoon suhtautuminen on ollut vaihtelevaa riippuen siitä, minkä maakunnan alueelta edustajat tulevat. Esimerkiksi 1,7 miljoonan asukkaan Uusimaa on kriittinen maakunta uudistuksen onnistumisen kannalta.
– Tärkeä kysymys on se, onko hallituksella tahtoa tehdä tarvittavat korjaukset asiantuntijoiden ehdotusten mukaisesti ja annetaanko maakunnille aikaa tehdä hyvä uudistus, Tanus summaa.