”Lapsiperheiden tuissa ja palveluissa ei pitäisi olla tinkimisen varaa, kun väestö ei uusiudu”

14.4.2018 klo 15:18 Politiikka Samuli Rissanen

Kristilisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan hallituksen viimeisessä kehysriihessä talouden vaikeimmat kysymykset jäivät ratkaisua vaille.

– Kestävyysvajeen kannalta Suomen syntyvyysluvut ovat nyt niin hälyttävällä tasolla, ettei lapsiperheiden tuessa ja palveluissa olisi ollut tinkimisen varaa, Mikkelin torilla kirkkaassa auringonpaisteessa KD:n 60-vuotisjuhlakiertueella vieraillut Essayah kommentoi hallituksen viimeisimpiä päätöksiä.

Hän arvioi, että hallitus ei kyennyt paikkaamaan uskottavasti lapsiperheille tekemiään leikkauksia ja indeksijäädytyksiä edes vaalikauden viimeisessä kehysriihessään viime viikolla.

Lapsiperheitä koskeva politiikka on Essayah’n mukaan ollut tempoilevaa: perheiden toimeentuloon vaikuttavia leikkauksia ja indeksijäädytyksiä on tällä hallituskaudella tehty lukuisia.

Tilanne ei juuri korjautunut, vaikka kehysriihessä nostettiin minimipäivärahaa. Menoleikkaukset ovat vaikuttaneet palveluihin niin, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ovat kasvaneet.

– Kestävyysvajeen kannalta Suomen syntyvyysluvut ovat nyt niin hälyttävällä tasolla, ettei lapsiperheiden tuessa ja palveluissa olisi ollut tinkimisen varaa

Tempoilevalla politiikalla on kauaskantoisia seurauksia.

Essayah muistuttaa, että valtiovarainministeriö arvioi jo vuonna 2010, että hedelmällisyysluvun 0,5 kasvu vähentäisi kestävyysvajetta yhdellä prosenttiyksiköllä eli tuolloin kahdella miljardilla eurolla.

Väestörakenteen vinouma on edelleen pahentunut. Tällä hetkellä hedelmällisyysluku on 1,57, kun väestön uusiutumiseen vaadittaisiin 2,1:n kokonaishedelmällisyys.

Essayah’n mielestä on hullunkurista, että työllisyysasteen nostamiseksi ja kestävyysvajeen paikkaamiseksi äitejä patistetaan nopeammin työmarkkinoille, mutta syntyvyyden annetaan laahata.

– Taloudellisia panostuksia lapsiperheiden ja nuorten etuuksiin kannattaa katsoa myös tästä näkökulmasta.

– Jos voimme lisätä erilaisin toimin nuorten aikuisten halua perheen perustamiseen ja perheiden luottamusta tulevaisuuteen, se panostus kannattaa myös taloudellisessa mielessä. Lapsiperheiden tukeminen on parasta kasvupolitiikkaa, Essayah sanoo.

Hänen luotsaamansa kristillisdemokraatit ovat eri käänteisssä puolustaneet perheiden valinnanvapautta ja esimerkiksi mahdollisuutta pienten, alle 3-vuotiaiden kotihoitoon.

Essayah’n uskookin, että kestävyysvajeen kannalta tärkeämpää olisi pikemminkin estää nuorten miesten syrjäytyminen.

 

Ylös