Essayah muistuttaa maatalousyrittäjien ahdingosta katovuoden jälkeen: ”Kummallista, että tilanne on tämä, kun keskusta vetää hallitusta”

17.4.2018 klo 16:34 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattiien puheenjohtaja Sari Essayah toi kehysriihikeskusteluun myös maatalousyrittäjien näkökulman. Viime syksyn kato verottaa yhä maatalousyrittäjiä.

Essayah huomautti hallituksen ja oppositioryhmien puheenjohtajien välisessä debatissa eduskunnassa, että taloudessa ja yritysmaailmassa menee nyt hyvin, mutta yrittäjien joukossa on yksi ryhmä, jonka tilanne on vain kurjistunut.

Viime syksyn kadon aiheuttamat satovahingot tuntuvat yhä maatalousyrittäjien toiminnassa maksuvaikeuksina ja uupumuksena.

– Moni pohtii, onko tämä nyt se hetki, jolloin yrittäminen loppuu, Essayah kuvasi maatalousyrittäjien tunnelmia.

– Moni pohtii, onko tämä nyt se hetki, jolloin yrittäminen loppuu, Essayah kuvasi maatalousyrittäjien tunnelmia.

Hän muistutti, että maatilojen määrä on 2000-luvulla puolittunut ja piti kummallisena, että maatilojen ahdinko on vain lisääntynyt keskustan vetämän hallituksen aikana.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä myöntää, että heikko kannattavuus on tosiasia ja se johtuu tuottajahintojen ja kustannusten voimakkaasta eriytymisestä.

Hallitus on hänen mukaansa reagoinut 25 miljoonalla viime syksyn katoon ja lisäksi on pyydetty 10 miljoonaa LFA-korvauksen maksuun.

Ylös