Essayah odotti kehysriiheltä enemmän: ”Toivoimme korjausliikettä, mutta saimme pientä paikkausta ja sote-pilotteja”

17.4.2018 klo 15:28 Politiikka Samuli Rissanen

– Syntyvyys ei lähde nousuun sillä, että ensin leikataan ja heikennetään ihmisten uskoa tulevaisuuteen ja sitten vuosi ennen vaaleja hieman paikkaillaan, Sari Essayah muistutti eduskunnan täysistunnossa, joka ruoti tänään hallituksen kehysriihipäätöksiä.

Eduskunta on aloittanut väittelyn hallituksen kehysriihipäätöksistä, jotka jäivät pääministeri juha Sipilän hallituksen viimeisiksi.

Kristillisdemokraatit pitävät hallituksen linjauksia osittain oikeansuuntaisina, mutta vaalikauden alun kova kyyti jätti jälkeensä häviäjiä, kuten lapsiperheitä ja vanhusväestöä.

Essayah luonnehtikin viimeisen kehysriihen lopputulosta näpertelyksi ja vanhojen virheiden paikkaamiseksi.

–  Talouden suuret kysymykset, kuten sote-uudistuksen vaikutusarviot, sotu-uudistuksen vireille pano ja työmarkkinoiden kokonaisremontti ovat yhä joko täysiä arvoituksia tai sitten ne jätettiin kylmästi seuraaville hallituksille.

– Saimme vaalibudjetille vaalikehyksen. Kehyspäätöksen, jossa jaetaan pientä hyvää sinne tänne, mutta eniten kustannusvaikutuksiltaan ja laskentamalleiltaan auki olevaan sote –pilotointiin.

– Sen sijaan saimme vaalibudjetille vaalikehyksen. Kehyspäätöksen, jossa jaetaan pientä hyvää sinne tänne, mutta eniten kustannusvaikutuksiltaan ja laskentamalleiltaan auki olevaan sote –pilotointiin.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah muistutti hallitusta sen tekemistä lapsiperheiden toimeentuloon vaikuttavista sosiaalietuuksien leikkauksista ja indeksijäädytyksistä. Myös palvelut ovat heikentyneet, kun varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ovat kasvaneet. Lapsivähennyksen poistaminen puolestaan vaikutti siihen, että ainoana ryhmänä lapsiperheiden verotus kiristyi.

– Syntyvyys ei lähde nousuun sillä, että ensin leikataan ja heikennetään ihmisten uskoa tulevaisuuteen ja sitten vuosi ennen vaaleja hieman paikkaillaan, Essayah sivaltaa.

Hän olisi toivonut, että hallitus olisi pistänyt enemmän paukkuja myös takuu- ja
kansaneläkkeen varassa elävien toimeentulon parantamiseen.

Hallituskaudella tehdyt kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset sekä palvelumaksujen ja lääkkeiden ja matkojen omavastuuosuuksien korotukset ovat kiristäneet kaikkein heikoimmassa asemassa olevien eläkeläisten taloudellista asemaa.

– Useampi kuin joka kymmenes yli 65-vuotias pienituloinen jättää menemättä lääkäriin rahan takia, Essayah muistuttaa.

Hallituspuolueet adoptoivat yksi toisensa perään KD:n kannustavan perusturvan”

Essayah sivaltaa hallituspuolueita myös siitä, etteivät ne luottaneet Kristillisdemokraattien olevan oikeilla jäljillä sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen tähtäävän Kannustavan perusturvan suhteen jo vuonna 2015, kun hallitus aloitti.

Viime viikkoina hallituspuolueet yksi toisensa jälkeen ovat tulleet kristillisdemokraattien kanssa samoille linjoille sosiaaliturvan uudistamisessa.

KD:n Kannustavan perusturvan malli onkin antanut hyvän pohjan muille tulla mukaan syyperusteiseen eri etuuksia yhdistelevään yleistukiuudistukseen.

– Jos te hallituksessa olisitte uskoneet meitä jo 2015, niin tarpeettoman ja kalliin perustulokokeilun rahat olisi voitu suunnata toisin, Essayah kertaa.

Ylös