Laukkanen iloitsee Suomen kehitysyhteistyön tuloksista Nepalissa: ”Veden myötä herännyt toivo paremmasta”

20.4.2018 klo 17:39 Politiikka Merja Eräpolku

– Suomalaisten rahoittama vesi- ja sanitaatioprojekti on tuonut veden kylään ja kyläläisille toivon paremmasta. Näin suomalainen hyvä tuottaa hyvää, kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo vierailusta pienessä nepalilaiskylässä.

Laukkanen pääsi tällä viikolla tutustumaan Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) delegaatiossa Suomen ja EU:n yhteiseen kehitysyhteistyöprojektiin Nepalissa.

Ryhmä lensi Katmandusta Dangadiin, josta ajettiin jeepillä kaksi tuntia vuoristoteitä pieneen 750 asukkaan kylään. Sinne on Suomen kehitysyhteistyön varoilla rakennettu vesi- ja saniteettijärjestelmä.

– Saimme kokea yllätyksen, kun laulava ja tanssiva kylä täynnä iloisia ja tyytyväisiä ihmisiä otti meidät vastaan. Perheet voivat nyt viljellä omassa puutarhassa itselleen ja myyntiin. Vesi tulee 13 kilometrin päästä ja jakaantuu 38 jakopisteeseen. Usealla perheellä oli oma kotipuutarha, peseytymismahdollisuus ja juomaa myös hyötyeläimille. Kyläläiset ovat onnellisia ja auttavat nyt muita kyliä.

Delegaatiota ilahdutti kylässä ollut kyltti, josta näkyi kaikki projektin osat ja kustannukset.

– Läpinäkyvyys oli puhuttelevaa. Tästä vesiprojektista ollaan rakentamassa mallia menestyksellisestä projektista. Näitä tarvitaan, sillä huonojakin esimerkkejä on, Laukkanen muistuttaa.

Viikon matkalla Nepalissa arvioitiin Suomen kehitysyhteistyön tuloksia ja suunniteltiin, kuinka voidaan edistää hankkeiden vaikuttavuutta.

Kehitysyhteistyö on parhaimmillaan silloin, kun sitä toteutetaan läpinäkyvästi yhteistyössä paikallisten kansalaisjärjestöjen ja hallitusten kanssa. – Antero Laukkanen

Nepal kuuluu maailman köyhimpiin ja vähiten kehittyneisiin maihin. Suomi rahoittaa Nepalissa yhdessä maan hallituksen kanssa kahta isoa vesihanketta. Suomi tukee myös koulutuksen kehittämistä sekä naisten vaikutusmahdollisuuksien parantamista.

Suomen kehitysyhteistyöhankkeita Nepaliin on suunniteltu vuosille 2016–2019 yhteensä 51 miljoonalla eurolla. Tämän lisäksi tukea ohjataan myös useiden suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta.

– Usein kuulee sellaista kritiikkiä kehitysyhteistyöstä, että rahat menevät hukkaan tai päätyvät korruptioon. Kehitysyhteistyö on parhaimmillaan silloin, kun sitä toteutetaan läpinäkyvästi yhteistyössä paikallisten kansalaisjärjestöjen ja hallitusten kanssa, Laukkanen iloitsee.

Pääkaupungissa Katmandussa ohjelma alkoi naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustavan YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin maajohtajan Wenny Kusuman tapaamisella.

– Saimme katsauksen naisten ja tyttöjen tilanteesta tasa-arvossa ja koulutuksessa. Paljon on edistytty ja paljon enemmän on vielä tehtävää.

Suomen suurlähettilään vastaanotolla Laukkanen tapasi muun muassa Fidan Nepalin maakoordinaattorin Vesa Mättön ja Kirkon Ulkomaanavun kasvatusalan neuvonantajan Juha Valtan sekä Suomen Lähetysseuran edustajia.

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja arvioiva toimielin. Antero Laukkanen edustaa toimikunnassa kristillisdemokraatteja. Toimikunnan puheenjohtaja on kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk).

Suomi rahoittaa Nepalissa yhdessä maan hallituksen kanssa kahta isoa vesihanketta. Kuva: Antero Laukkasen FB-sivut

Ylös