Essayah haluaa päivähoitoon riittävästi henkilöstöä – ”Alan palkkaus ei vastaa työn vastuullisuutta”

25.4.2018 klo 11:53 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah korostaa, että päivähoidon laadulle keskeistä on riittävä henkilöstön määrä. Lisäksi hän haluaa korjausta vaativan ja vastuullisen työn palkkaukseen.

– Tällä hallituskaudella on heikennetty varhaiskasvatuksen laatua kasvattamalla jo ennestään suuria varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. KD on alusta asti vastustanut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamista, Sari Essayah toteaa.

– Lasten hoitajakohtaisen enimmäismäärän kasvattaminen, tilapäispoikkeamien salliminen ja kuntien erittäin tiukka talous sijaiskieltoineen ovat heikentäneet merkittävästi päivähoidon laatua ja turvallisuutta, puheenjohtaja Essayah kritisoi.

–  Alan palkkaus ei tällä hetkellä vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta, ja vaatii korjaamista, Essayah painottaa.

Alan palkkaus ei tällä hetkellä vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta, ja vaatii korjaamista. – Sari Essayah

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Essayah muistuttaa, että lastentarhanopettajista on ollut viime vuosina valtakunnallisesti suurta pulaa. Vaikka huomio on kiinnittynyt erityisesti Uudellemaalle, on rekrytointiongelmia myös ruuhka-Suomen ulkopuolella.

– Eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi vastaa huonosti vallitsevaan rekrytointipulaan. Esityksen mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamista kehitettäisiin uudistamalla sekä koulutusta että kelpoisuusvaatimuksia.

Uudistuksen jälkeen suurin osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä olisi joko ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta valmistuneita. Jatkossa sosionomin tutkinnon suorittaneilla ei olisi kelpoisuutta toimia lastentarhanopettajana.

– Koska alalla on jo nyt huutava pula uusista lastentarhaopettajista, ei varhaiskasvatuslailla pidä enää heikentää tilannetta, Essayah toteaa.

Ylös