Turvapaikkapäätöksissä uskonnon merkitystä aliarvioitu: Uskonnon hylkääminen tuo monissa maissa hengenvaaran

28.4.2018 klo 15:45 Uutiset Merja Eräpolku

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen vetoaa sisäministeri Mykkäseen ja oikeusministeri Häkkäseen, että uskonnollista vainoa pakenevien tilanne selvitettäisiin perusteellisesti. Hän osallistui Yhteiskristillisen Hätähuuto-Upprop -ryhmän järjestämään mielenilmaukseen Eduskuntatalon edessä tänään 28. huhtikuuta.

Kansainvälistä suojelua Suomesta hakevien oikeudellinen asema on tutkimuksen mukaan heikentynyt.

– Erityisen suuri muutos näyttää olevan juuri uskonnon perusteella arvioitavassa kansainvälisen suojelun tarpeessa. Vaikuttaa siltä, että uskonnon merkitys on aliarvioitu tai ohikatsottu, Räsänen totesi.

– Monen on vaikea ymmärtää aitoa uskonnollista heräämistä. Pidän tietämättömänä ja kyynisenä sitä tulkintaa syntyneestä ilmiöstä, että nyt uskontoa vaihdetaan vain turvapaikan saamisen toivossa.

Kansainväliset sopimukset ja Suomen laki selkeästi kieltävät turvapaikkaa hakevan palauttamisen olosuhteisiin, joissa hän voi joutua vainon tai hengenvaaran kohteeksi.

– Oleellista uskonnollista vainoa tutkittaessa on se, onko henkilö vaarassa joutua lähtömaahan palautettaessa vainon kohteeksi tai hengenvaaraan, ei niinkään se, mikä on hänen sydämensä tila, Räsänen sanoo.

– Esimerkiksi käytettävissä olevan maatiedon pohjalta lähtökohtana on se, ettei islamista kristinuskoon kääntynyttä voi lainkaan palauttaa Afganistaniin. Siellä henkeä uhkaaville tahoille, olipa kysymys terroristiryhmistä tai henkilön perheestä, oleellista ei ole se, onko kääntynyt nimikristitty vai sydämen kristitty. Oleellista on aiemman uskonnon hylkääminen, jonka merkkinä on kristillinen kaste.

Puolustusvoimat ovat jo aikoja sitten luopuneet kutsunnoissa henkilön vakaumuksen aitouden tutkimisesta siviilipalveluspäätöksen yhteydessä. Oikeus vakaumukseen ja oikeus uskontoon on syvästi henkilökohtainen asia.

– Sen arvioinnissa tulisi olla erityisen varovainen – ja epäselvissä tilanteissa mieluummin kunnioittaa ihmisen omaa kertomusta ja kokemusta kuin kiistää se – varsinkin ratkaisuissa, jotka voivat johtaa ihmisen vainoon tai hengenvaaraan, Räsänen totesi.

Siellä henkeä uhkaaville tahoille, olipa kysymys terroristiryhmistä tai henkilön perheestä, oleellista ei ole se, onko kääntynyt nimikristitty vai sydämen kristitty. Oleellista on aiemman uskonnon hylkääminen, jonka merkkinä on kristillinen kaste.

Mielenilmauksen järjestänyt hätähuuto-ryhmä haluaa kiinnittää huomion siihen, että monien Suomeen viime vuosina tulleiden turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja uskonnonvapaus ovat uhattuna.

– Kyse ei ole enää vähemmästä kuin oikeudesta jäädä eloon. Ongelmat koskevat aivan erityisesti kristinuskoon kääntyneitä, sillä heillä ei ole mitään elinmahdollisuuksia lähtömaissaan, Hätähuuto-Upprop -ryhmä sanoo.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman osallistui vastaavaan mielenilmaukseen Pietarsaaren torilla.

Hätähuuto-mielenilmaus Eduskuntatalon edessä 28.4.2018. Kuva: Tapio Luoma-aho

Ylös