Essayah varoitti hätiköinnistä vappupuheessaan: ”Sote-lait sisältävät arvaamattomia kustannuspaineita”

1.5.2018 klo 12:07 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah varoittaa tekemästä kiireessä hätiköiden sote-uudistusta, joka olisi askel huonompaan suuntaan. Suomi on ykkössijalla 36 eurooppalaisen maan terveydenhuollon kustannustehokkuusvertailussa ja sairaanhoidon laadussa kuudennella sijalla.

– Ykkössijaa ollaan nyt ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoon pääsy vaikeutui, Sari Essayah varoitti vappupuheessaan Lapinlahden torilla.

Hänen mukaansa sote-lait sisältävät arvaamattomia kustannuspaineita, joita ei ole kunnolla huomioitu.

– Kela-korvausten lopettaminen siirtää hyvävaraiset järjestelmän piiriin, palkkaharmonisaatio voi tuoda miljardin kulut ja maakuntiin rakennetaan uusi byrokratian taso, mikä ei tule halvaksi.

Maakuntia uhkaa rahoitusleikkuri, jolloin säästöjä voi hakea vain palveluja karsimalla tai asiakasmaksuja korottamalla.

– Kenellä on viisaus kapitaatiokorvauksen oikealle tasolle asettamiseen, niin ettei seurauksena ole hyväkuntoisten ylihoito ja huonokuntoisten alihoito sekä pyöröovi-ilmiö yksityisistä sote-keskuksista maakuntien ja erikoissairaanhoidon kontolle?

Kela-korvausten lopettaminen siirtää hyvävaraiset järjestelmän piiriin, palkkaharmonisaatio voi tuoda miljardin kulut ja maakuntiin rakennetaan uusi byrokratian taso, mikä ei tule halvaksi.

Essayah ehdottaa, että jos hallituksen ajama valinnanvapausmalli toteutettaisiin, tulisi se saattaa voimaan vasta, kun maakuntien liikelaitokset on saatu toimimaan. Maakunnilla tulisi olla aikaa saattaa maakunnan liikelaitos kuntoon ja toimivaksi sekä julkisen puolen sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio alulle ennen kuin markkina avataan kokonaisuudessa. Siihen asti voitaisiin Essayah’n mukaan jatkaa Kela-korvauksilla yksityisen puolen palvelujen käyttämisen tukemista.

Sosiaalipuolella voitaisiin edetä valinnanvapauden lisäämisessä esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän tai henkilökohtaisen budjetin kautta.

– Riittävä siirtymäaika voisi olla esimerkiksi 3-4 vuotta. Siihen mennessä saattaisi olla mahdollisuus saada myös EU-notifikaatio järjestelmästä, jolloin tietäisimme, olisiko se EU:n valtiontukisäännösten mukainen.

On annettava aikaa, korjata esille nostetut ongelmat. Maakuntien hyvä sosiaali- ja terveydenhuollon valmistelutyö ei mene hukkaan.

Oppositioryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että sote- ja maakuntauudistusta koskevan lainsäädännön käsittelyn aikataulu eduskunnassa on aivan liian tiukka, jotta vaalit voitaisiin keskeneräisen esityksen perusteella järjestää lokakuussa.

–  On annettava aikaa, korjata esille nostetut ongelmat. Maakuntien hyvä sosiaali- ja terveydenhuollon valmistelutyö ei mene hukkaan. Kuntayhtymäpohjaiset sairaanhoitopiirit voivat jatkaa hyvin alkanutta tehostamistyötään kohti maakunnan liikelaitosta ja nykyinen hallinto jatkaa väliaikaishallintona, Essayah uskoo.

 

 

Ylös