”EU-puheenjohtajuuteen valmistautuvalla Suomella on näytön paikka kehityspoliittisena toimijana”

3.5.2018 klo 10:41 Politiikka Samuli Rissanen

Laukkanen muistuttaa, että juuri pääministeri Juha Sipilän hallitus on leikannut jättisiivun kehitysyhteistyövaroista ja 0,7 prosentin tavoite on tällä hallituskaudella karannut yhä kauemmas. Hallituksen kehityspolitiikka on hänen mielestään ollut myös ristiriitaista.

Kehityspoliittisen toimikunnan jäsen, kansanedustaja Antero Laukkanen vaatii, että hallitus ottaa vakavasti kehityspoliittisen toimikunnan esityksen siitä, että virallisen kehitysavun bruttokansantulo-osuus nostetaan YK:n suosituksen mukaisesti 0,7 prosenttiin ja vähintään 0,2 prosenttia bruttokansantulosta suunnataan kaikkein köyhimpien maiden tukemiseen.

Suomen myöntämien kehitysyhteistyövarojen osuus bruttokansantulosta putosi viime vuonna 0,41 prosenttiin toissa vuoden 0,44 prosentista.

Laukkanen muistuttaa, että juuri pääministeri Juha Sipilän hallitus on leikannut jättisiivun kehitysyhteistyövaroista ja 0,7 prosentin tavoite on tällä hallituskaudella karannut yhä kauemmas. Hallituksen kehityspolitiikka on hänen mielestään ollut myös ristiriitaista.

Esimerkiksi sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on nostettu kehityspolitiikan kärkeen mutta samanaikaisesti tasa-arvotyön rahoitus on vähentynyt noin 40 prosenttia osana kehitysyhteistyöhön kohdistettuja määrärahaleikkauksia.

Kehityspolitiikka on nostettava keskiöön Suomen EU-puheenjohtajakauden agendalla. Meillä on nyt näytön paikka,

Laukkanen vaatii, että Suomen harjoittamaan kehitysyhteistyöhön ja -politiikkaan on tehtävä pikaisesti uudistuksia, jotta edistäisimme nykyistä tuloksellisemmin ja uskottavammin kestävää kehitystä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Hän muistuttaa myös tulevasta Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden tuomasta vastuusta.

–  Suomi ei missään tapauksessa saa menettää mahdollisuuttaan profiloitua EU-puheenjohtajuuskaudellaan vuonna 2019 luotettavan ja pitkäjänteisen kestävän kehityksen ja tasa-arvon edistäjänä maailmalla. Kehityspolitiikka on nostettava keskiöön Suomen EU-puheenjohtajakauden agendalla. Meillä on nyt näytön paikka, Laukkanen linjaa.

Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) julkisti eilen arvioraporttinsa Suomen kehityspolitiikan tilasta vuonna 2018.

KPT:n mielestä suomalainen arvopohja, Suomen sitoumukset kansainvälisiin sopimuksiin ja naisten ja tyttöjen nostaminen Sipilän hallituksen kehityspoliittiseksi painopisteeksi luovat odotuksia, jotka Suomen on lunastettava.

Tätä edellyttää myös Suomen sitoutuminen YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda2030) toteuttamiseen.

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja arvioiva toimielin.

Kansanedustaja Antero Laukkanen edustaa toimikunnassa kristillisdemokraatteja.

Ylös