Östman Kristillisdemokraattien puoluevaltuustossa: ”Hallituksen pitäisi tuomita jyrkästi Mahmoud Abbasin väite holokaustin syystä”

5.5.2018 klo 13:22 Ulkomaat Kristiina Kunnas

– Abbasin puhe holokaustista ei millään lailla edesauta rauhan syntymistä Israelin ja palestiinalaisten välillä, totesi kansanedustaja Peter Östman puheessaan KD-puoluevaltuustolle lauantaina. – Hallituksen pitäisi tuomita tällaiset puheet jyrkästi.

Kansanedustaja, KD-eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman puhui Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa lauantaiaamupäivänä 5. toukokuuta.

Östman muistutti, että Israelin asema kansainvälisessä politiikassa on aina ollut erityislaatuinen. Israelilla on Lähi-idän ainoana valtiona demokraattinen yhteiskuntajärjestelmä, ja sillä on kaikki oikeus puolustaa alueellista koskemattomuuttaan sekä velvollisuus huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta.

Östman totesi, että antisemitismi on uudelleen voimistumassa.

– Lisäksi Israelin oikeudelliseen asemaan kohdistuu jatkuvasti kritiikkiä. Meidän on pyrittävä vaikuttamaan vastavoimana näille kehityskuluille. Velvollisuutemme on vaatia tasapuolista uutisointia ja yhteiskunnallista keskustelua tämän päivän tapahtumista.

– Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas väitti kansalliskokoukselle pitämässään puheessa, että holokausti ei ollut antisemitismin seurausta, vaan seurasta juutalaisten omasta käytöksestä.

Abbasin puhe ei millään lailla edesauta rauhan syntymistä Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Abbas oli pitänyt puheen vajaa viikko sitten Ramallahissa, joka sijaitsee Länsirannan keskiosissa. Hän sanoi Palestiinan vapautusjärjestön kansalliskokouksessa pitämässään puheessaan, että natsien toteuttama juutalaisten joukkomurha oli seurausta juutalaisten taloudellisista toimista, eikä sillä ollut mitään tekemistä heidän uskontonsa kanssa. Abbasin puheesta on uutisoinut BBC.

Suomalaiset poliitikot eivät ole julkisuudessa juurikaan puuttuneet Abbasin viikon takaiseen puheeseen. Östman nosti asian vakavasti esiin, ja odottaa Sipilän hallitukselta toimia.

– Suomen hallituksen pitää muiden maiden kanssa tuomita tämä puhe jyrkästi, Östman vaati.

– Abbasin puhe ei millään lailla edesauta rauhan syntymistä Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Abbas itse on myöhemmin pahoitellut puhettaan, ja pyytänyt anteeksi niiltä, joita puhe loukkasi.

Östman toimii eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana.

– Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan. Olemme vastuussa siitä mitä tapahtuu nyt ja miten kykenemme tunnistamaan aikamme ilmiöt. Ja meidän velvollisuutemme on pitää huoli siitä, ettei historia unohdu eikä toistu.

Ylös