Peter Östman: ”Viljelijöiden asema on turvattava EU:n budjettineuvotteluissa”

5.5.2018 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman peräänkuuluttaa Suomen etujen varmistamista maatalouden osalta EU:n rahoituskehysneuvotteluissa. EU:n tulevan budjetin haasteena on Britannian EU-erosta syntyvän budjettivajeen paikkaaminen.

Peter Östmanin muistuttaa, että EU:n tulevien rahoituskehysten haasteena on paikata Britannian EU-eron eli Brexitin aiheuttama vaje.

Suomen kannalta EU-budjetin laihtuminen voi vaikuttaa erityisesti maatalous- ja koheesiotukiin, joita Suomi saa unionilta takaisin lähes jäsenmaksuosuutensa verran.

– Maatalouden kannattavuus on ollut viime vuosina heikolla tolalla, puhumattakaan siitä, että viljelijät ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan Venäjän vastapakotteiden vuoksi

EU-komission esityksessä maataloustukia leikattaisiin 5 prosentilla ja koheesiorahaston tukia 7 prosenttia. Östman peräänkuuluttaa, että suomalaisten maanviljelijöiden asema on turvattava tulevissa EU:n rahoituskehysneuvotteluissa.

– Maatalouden kannattavuus on ollut viime vuosina heikolla tolalla, puhumattakaan siitä, että viljelijät ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan Venäjän vastapakotteiden vuoksi, Östman sanoo.

Hän arvioi, että olisi Suomen etu, mikäli EU:n maaseutuohjelmien rahoitus säilyy nykyisellä tasolla.

– Jäänee nähtäväksi toteutuvatko leikkaukset sellaisenaan, sillä tulevista rahoituskehysneuvotteluista ennustetaan erittäin vaikeita, Östman muistuttaa.

Ylös