Essayah patistaa toimiin nikotiiniriippuvuuden ehkäisemiseksi: ”Kasvava nuuskaamistrendi saatava nujerrettua”

19.5.2018 klo 11:05 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraatit ovat huolissaan nuuskan käytön yleistymisestä etenkin nuorten miesten keskuudessa. Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah peräänkuuluttaa niin kasvattajilta kuin viranomaisiltakin toimenpiteitä, joilla kasvava nuuskaamistrendi saadaan nujerrettua.

Essayah’n mielestä on valitettavaa, että tupakoinnin vähentyessä toinen tupakkatuote valtaa alaa ja nikotiiniriippuvuus vaihtaa muotoaan.

– Monien mielestä nuuska on tupakkaa vaarattomampaa. Kuitenkin nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa yhdistettä ja sen nikotiinimäärät ylittävät tupakan nikotiinimäärät. Näyttää siltä, että suomalaiset eivät ole riittävän tietoisia nuuskan käytön monista haitoista ja terveysvaaroista.

Essayah peräänkuulutti tänään Iisalmessa etenkin nuorten parissa toimivien valppautta ja aktiivisuutta puuttua asiaan.

– On herättävä määrätietoisesti ehkäisemään nuuskan käytön aloittamista ja tarjottava tukea käytön lopettamiseen. Nuuskan käyttöä koulujen alueella ja harrastusryhmissä tulee valvoa ja rajoittaa. Ennaltaehkäisevää työtä voidaan tehdä kouluterveydenhoidon ja kouluhammaslääkärin tarkastuksissa.

Hallituksen ja viranomaisten pitää herätä toimimaan tehostetusti, jotta laiton nuuskakauppa saadaan kuriin. Tullin ja poliisin resursseja puuttua asiaan on parannettava.

Ryhmäpaine kouluissa, urheiluharrastuksissa ja armeija-aikana saattaa ajaa aloittamaan nuuskan käytön. Selvityksen mukaan nuuskan käyttö on urheilua harrastavien nuorten joukossa jopa yleisempää. Essayah odottaa seuroilta entistä päättäväisempää toimintaa, jotta nuuskaaminen urheiluharrastuksen piirissä saadaan kitkettyä.

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta, mutta nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön rajoitetun määrän. Käytännössä nuuskan käyttö lisääntyy ja nuuskan laiton välittäminen rehottaa. Tulli on arvioinut laittoman nuuskakaupan jopa 50 miljoonan euron arvoiseksi liiketoiminnaksi. Nuuskaa myydään avoimesti sosiaalisessa mediassa ja nuuskaa voi ostaa myös oppilaitoksissa ja harrastusseuroissa toimivilta välittäjiltä.

– Hallituksen ja viranomaisten pitää herätä toimimaan tehostetusti, jotta laiton nuuskakauppa saadaan kuriin. Tullin ja poliisin resursseja puuttua asiaan on parannettava.

Essayah jätti eilen aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa perätään hallitukselta toimenpiteitä nuuskan laittoman myynnin ja nuuskan käytön vähentämiseksi.

Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan 8 prosenttia yläkoulujen ja lukioiden pojista ja 17 prosenttia ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Nuuskasta on saatavilla myös lapsia houkuttelevia erilaisia makuja.

Ylös