Menestystä korostava aika tuottaa uusia riippuvuuksia

19.5.2018 klo 15:42 Kotimaa Samuli Rissanen

Nykyaika korostaa terveyttä, eheyttä ja menestystä, mutta tuottaa myös uusia riippuvuuksia. Lääketieteen tohtori Tiina Tuomela kertoo, että menestyksen paineet saattavat ajaa liikuntariippuvuuteen tai terveellisen syömisen pakkomielteisiin.

Jokaisen lähipiirissä, perheessä, suvussa tai naapurustossa on päihderiippuvaisia. Alkoholi-, lääke- tai huumeriippuvuus mielletäänkin normaalissa keskustelussa helposti varsinaisiksi riippuvuuksiksi; ne ovat ilmeisiä, koska kemiallisilla aineilla on riippuvuutta synnyttävä ominaisuus.

Alkoholiriippuvuuden juurisyitä on puitu Suomessakin julkisessa keskustelussa pitkään ja ymmärretty, että riippuvuus on monen tekijän summa.

Riippuvuuksien kehä laajentui, kun alkoholiriippuvaisten lähipiiristä alkoikin löytyä uhrautuvia, alkoholistia suojelevia ja tukevia omaisia.

Tommy Hellstenin Virtahepo olohuoneessa julkaistiin 1991. Aika oli otollinen julkiselle keskustelulle alkoholiriippuvuudesta ja sen aiheuttamasta häpeästä perheissä. Hellstenin kirja toi läheisriippuvuus-termin mukaan keskusteluun. Aluksi läheisriippuvuuden ajateltiin liittyvän juuri alkoholistin ja hänen läheistensä suhteisiin, mutta pian käsite laajentui koskemaan kaikkia ihmissuhteita.

Suomalaiseen keskusteluun läheisriippuvuus-termin toi 1990-luvun alussa terapeutti ja kirjalija Tommy Hellsten Virtahepo olohuoneessa-teoksessaan, joka löytyy varsin monen kirjahyllystä.

Alkoholistin rinnalla sinnitteleviä läheisriippuvaisia luultiin alkuun omaksi lajikseen, mutta pian läheisriippuvuuden havaittiin olevan huomattavasti laajempi ilmiö ja kattavan kaikenlaiset ihmissuhteet. Se voi myös kulkea käsi kädessä muiden riippuvuuksien kanssa.

Mutta kenestä sitten tulee riippuvainen ja miksi? Lääketieteen tohtori Tiina Tuomela kertoo, että kaikkia riippuvuuden syntymekanismeja ei vielä edes tunneta, mutta esimerkiksi päihderiippuvuuksista puolet selittyy genetiikalla eli perimällä.

Aivojen kuvantamismenetelmät ovat Tuomelan mukaan lisänneet tietoa päihteiden vaikutuksista aivokemiaan. Samalla psykologinen tieto riippuvuuksista on lisääntynyt.

Kun perimän, persoonallisuuden ja sosiaalisen ympäristön vaikutukset kertautuvat keskenään, riippuvuus on varsin todennäköistä.

– Jos ympäristö ja olosuhteet tukevat päihteiden käyttöä, niin ne joilla on taipumus kehittää päihdeongelma,  sen hyvin todennäköisesti kehittävät, Tuomela sanoo.

– Mutta onneksi vain puolet on perimästä kiinni, Tuomela lisää.

Mistä sitten tietää olevansa koukussa? Tuomelan mukaan riippuvuuden raja on osin häilyvä, mutta siitä kärsivän tunnistaa ahdistuksesta, jos ei pääse toteuttamaan riippuvuuttaan.

Eri aikakaudet tuottavat erilaisia riippuvuuksia. Tällä hetkellä nuorten alkoholinkäyttö ja tupakointi näyttävät olevan laskusuunnassa, mutta sen sijaan huumeiden  ja nuuskan käyttö on lisääntynyt.

Lääketieteen tohtori Tiina Tuomela kertoo omassa lääkärityössään kehittyneestä vaistosta, joka on paljastanut mahdollisen riippuvuuden ilman sanoja. (Kuva Samuli Rissanen) – Usein se tunne tai intuitio on osunut oikeaan, vaikka riippuvuus ei välttämättä näy ihmisen olemuksesta.

Nykyaika tuottaa uusien kemiallisten koukkujen lisäksi muitakin pakkomielteitä.

– Meillä on menestymisen tarve, tarve näyttää hoikalta, hyväkuntoiselta, täydelliseltä ja kauniilta, Tuomela muistuttaa.

Kun menestyksen tai hyvän ulkonäön tavoittelu vääristyy, syntyykin pakkomielteistä liikuntaa ja laaja kirjo kaikensorttisia syömishäiriöitä.  Anoreksian ja bulimian rinnalle on jo pitkään kirinyt ortoreksia, pakkomielle syödä aina ja vain terveellisesti. Ei kuulosta kovin pahalta, mutta Tuomela sanoo, että se voi silti olla kantajalleen hyvinkin ahdistava koukku.

Uusin hitti riippuvuusmarkkinoilla on digilaitteiden tolkuton käyttö, joka haittaa varsin monella tavallista kanssakäymistä ja elämää.

Mistä sitten tietää olevansa koukussa? Tuomelan mukaan riippuvuuden raja on osin häilyvä, mutta siitä kärsivän tunnistaa ahdistuksesta, jos ei pääse toteuttamaan riippuvuuttaan.

– Jos kokee valtavaa ahdistusta ja levottomuutta siitä, että ei pääsekään jokapäiväiselle juoksulenkilleen tai kuntosalitreeniin, niin silloin voi kyse olla liikuntariippuvuudesta.

Tuomelan mukaan ihmiset ovat mestareita selittämään pois riippuvuuksiaan. Alkoholiriippuvuus hiipii usein salakavalasti siten, että ensin naukkaillaan pari olutta tai viinilasillista iltaisin, sitten määrä kasvaa ja pian meneekin pullo viiniä tai sikspäkki olutta. Kun sitten jonain iltana pitäisikin olla ilman alkoholiannosta, se onkin vaikeaa.

Sama pätee tunnesyömiseen ja sokeririippuvuuteen.

– Jos on tottunut joka ilta syömään levyllisen suklaata ja sitä ei kaapista jostain syystä löydykään, niin sitä lähdetään vaikka kymmenien kilometrien päästä ostamaan, jos lähempää ei löydy. Sekin on oire riippuvuudesta.

Lääkärin vastaanotolle riippuvuuksista kärsivät tulevat usein somaattisten oireiden tai masennuksen vuoksi. Voi olla päänsärkyä, vatsakipuja, erilaisia epämääräisiä oireita. Tuomelan mukaan parinkymmenen minuutin vastaanotolla riippuvuus ei useinkaan käy ilmi, ellei potilas ota sitä itse puheeksi.

– Silloin voi käydä niin, että alkoholinkäytön masentama saa masennuslääkereseptin, ja sitä kautta uuden, potentiaalisen riippuvuuden. Niin ei lääkärin pitäisi toimia.

Toisaalta Tuomela kertoo omassa lääkärityössään kehittyneestä vaistosta, joka on paljastanut mahdollisen riippuvuuden ilman sanoja.

– Usein se tunne tai intuitio on osunut oikeaan, vaikka riippuvuus ei välttämättä näy ihmisen olemuksesta.

Tuomelan mukaan nuoret ovat otollisempia kohteita, kun riippuvuuksia yritetään hoitaa. Nuorten aivot muovautuvat ja uusia mielihyväratoja kehittyy. Riippuvuus on siinä mielessä aivokemiaa, että esimerkiksi päihteiden, alkoholin, lääkkeiden ja huumeiden tai vaikkapa vain tupakoinnin vaikutus näkyy aivojen tavassa tuottaa dopamiinia ja muita välittäjäaineita.

– Liikuntariippuvuuden taustalla voivat olla samat mielihyvähormonit, jotka erittyvät urheilusuorituksen aikana ja selittävät toisten huumekoukkua.

Digiriippuvuus on yksi tuoreimmista ja nopeimmin lisääntyvistä riippuvuuksista.

Riippuvuudet eivät katoa, parane itsestään tai edes heikkene iän myötä, siksi niiden kanssa olisi syytä tehdä tili nuoremmalla iällä.

– Kostea keski-ikäisten sukupolvi on kostea myös eläkeikäisenä ja toisaalta eläkeläisiä vaanivat muutkin riippuvuudet, kuten peliriippuvuudet.

Tuomelan mukaan kaikenlaisilla persoonallisuuksilla varustetut ihmiset voivat taipua riippuvuuteen, mutta altteimpia ovat impulsiiviset henkilöt, joilla on heikko ahdistuksen sietokyky. Toinen riippuvuuksille altistava luonteenpiirre on pessimistisyys, jossa odotukset tulevan suhteen ovat synkät. Turvattomuuden tunteet, monenlaiset varhaiset haavoittumiset ja traumaattiset kokemukset voivat johtaa riippuvuuskäyttäytymiseen.

– Sitten on vielä ihmisen elämänpiiri, sosiaalinen ympäristö ja siihen liittyvät paineet, asenteet ja toimintamallit, Tuomela listaa.

Riippuvuudesta irtautuminen tapahtuu harvoin ilman tuskaa. Pitkään jatkuneen alkoholi- ja huumeriippuvuuden katkaisemisesta seuraa usein varsin rankatkin fyysiset oireet ja sen jälkeen taistellaan psyykkisen riippuvuuden selättämiseksi. Voi vaatia paljon aikaa ja itsekuria ennen kuin onnistutaan.

Tuomelan mukaan ensimmäinen askel on oman tilanteen tiedostaminen. Sekään ei ole aivan yksinkertaista, sillä kieltämisen voima on valtava.

– Meillähän on tälläkin hetkellä ollut otsikoissa huumeriippuvuudesta kärsivä iskelmälaulaja, joka ei selvästikään vielä tiedosta omaa tilannettaan.

Riippuvuuden selättämiseksi tarvitaan suurempi voima kuin se, mikä pitää riippuvuutta yllä.

– Moni on tarvinnut uskoontulon tai rakastumisen, mutta periaatteessa tie vapaaksi on auki kaikille. Usein tarvitaan tietty ”naksahdus pään sisällä”, joka laukaisee motivaation liikkeelle, Tuomela sanoo.

Moni päihderiippuvainen on saanut apua 12 askeleen kaltaisista ohjelmista ja vertaistuesta, mutta jos riippuvuuuden taustalla on mielenterveyden ongelmia, ryhmistäkään ei välttämättä ole apua. Silloin tarvitaan muunlaista terapiaa ja hoitoa sekä usein myös lääkehoitoa.

Päihderiippuvaiselle alkoholista tai huumeista irtautuminen merkitsee usein myös ystävä- ja kaveripiirin vaihtumista.  Sosiaalinen paine juomiselle tai huumeiden käytölle on Tuomelan mukaan suuri, jos jää entisiin kuvioihin.

– Toisaalta moni raitistunut ei koe olevansa niin vahva, että pystyisi olemaan juomatta seurassa, jossa muut käyttävät alkoholia reippaasti.

Moni päihderiippuvainen on saanut apua 12 askeleen kaltaisista ohjelmista ja vertaistuesta, mutta jos riippuvuuuden taustalla on mielenterveyden ongelmia, ryhmistäkään ei välttämättä ole apua. Silloin tarvitaan muunlaista terapiaa ja hoitoa sekä usein myös lääkehoitoa.

Ajassa vaanivia riippuvuuksia ajatellen Tuomelalla on viesti, jonka hän haluaisi suunnata erityisesti menestyspaineiden keskellä kamppaileville nykynuorille.

– Olet arvokas ja riität sellaisena kuin olet. Ei tarvitse olla täydellinen, kaunis, hoikka ja menestynyt. Ihminen on luonnostaan epätäydellinen; ulkoisesti tai sisäisesti täydellistä ja täysin ehjää ei olekaan, hän muistuttaa.

Ylös