Östman Vaasassa: ”Olen menettänyt luottamuksen sote-uudistuksen valmisteluun”

19.5.2018 klo 10:46 Kotimaa Merja Eräpolku

Vaasassa vieraillut KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoo menettäneensä luottamuksensa sote-uudistuksen valmisteluun. Hänestä se näyttää yhä enemmän uudistukselta, jossa poliittinen valta ja yksityisen sektorin edut menevät kansalaisten etujen edelle.

– En ole yksityistä sektoria tai valinnanvapautta vastaan, mutta en ole valmis hyväksymään uudistusta millä tahansa hinnalla veronmaksajien rahoilla, Östman totesi lauantaina. Hän osallistui KD:n Kestävää lähimmäisyyttä 60 vuotta -tapahtumaan Vaasan kauppatorilla.

Useimmat asiantuntijat arvioivat, että valinnanvapaus tulee maksamaan enemmän.

Torstaina eduskunnan valtiovarainvaliokunta antoi oman lausuntonsa soten valinnanvapauslaista.

– Jo kolmen vuoden ajan on peräänkuulutettu laskelmia sote-päätösten vaikutuksista. Tällä viikolla saimme viime tipassa valtiovarainministeriön valtiosihteerin lausunnon, jossa arvioitiin, että lisäsäästöpotentiaali olisi peräti 4,6 miljardia euroa. Niistä valtaosa voitaisiin saavuttaa digitalisaation keinoin. Laskelmien mukaan valinnanvapaudessa ei saavuteta yhtään säästöjä. Sen sijaan useimmat asiantuntijat arvioivat, että valinnanvapaus tulee maksamaan enemmän. Näin myös itsekin arvioin, Östman totesi.

Vaasassa lauantaina puhunut Östman pitää käsittämättömänä, miksi pitäisi purkaa nykyisiä terveydenhuollon rakenteita, jos digitalisaatio riittää keinoksi 4 miljardin säästöihin.

– Jos Hetemäen arviot pitävät paikkansa, ihmettelen mihin vuosisadan sote-uudistusta tarvitaan. Sen sijaan että puramme nykyisiä rakenteita, voisimmekin panostaa digitalisaatioon.

Östmanin mielestä sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet sekä perustuslain asettamat vaatimukset saavutettaisiin parhaiten, jos uudistus jaettaisiin helpommin hallittaviin kokonaisuuksiin.

Vaasan kristillisdemokraatit ovat tänään Vaasan kauppatorilla KD:n ”Kestävää lähimmäisyyttä 60 vuotta” -teeman merkeissä. Kuva: Mikko Rekimies

 

Ylös