KD Nuorten Elsi Rannalle eurooppalaisuus on tärkeä osa identiteettiä

19.5.2018 klo 08:34 Politiikka Merja Eräpolku

Mahdollisuus osallistua eduskunnassa pidettyyn Nuorten parlamenttiin innosti Elsi Rannan mukaan poliittiseen toimintaan jo yläkouluikäisenä. Nykyisin hän toimii KD Nuorten varapuheenjohtajana ja kansainvälisten asioiden sihteerinä.

– Olin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja meillä oli värikkäitä keskusteluja koululuokassa. Merkittävää oli se, kun Nuorten parlamentissa tapasin Päivi Räsäsen, joka kannusti hakemaan harjoitteluun mepin toimistoon Brysseliin, kertoo Elsi Ranta.

Hän olikin ylioppilaaksi pääsyn jälkeen alkuvuoden 2014 harjoittelussa silloisen europarlamentaarikko Sari Essayah`n toimistossa.

Vuosia koululaisena Ranskassa asunut Ranta tunnistaa itsessään vahvan eurooppalaisen identiteetin. Ajatus on sama kuin valtaosalla suomalaisnuoria.

– Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan suomalaiset nuoret kokevat eurooppalaisuuden tärkeäksi osaksi itseään.

Eurooppanuorten äskettäin teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että vaikka nuoret kokevat itsensä ensisijaisesti Suomen kansalaiseksi, on eurooppalainen identiteetti jopa hieman vahvempi kuin oman paikkakunnan identiteetti. EU:n jäsenyyttä pitää hyvänä asiana neljä viidestä nuoresta.

KD nuorten varapuheenjohtajana ja kansainvälisten asioiden sihteerinä toimiva Ranta haluaa olla edistämässä sellaista Euroopan unionia, jossa korostuu rauhan, vakauden ja hyvinvoinnin merkitys.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan suomalaiset nuoret kokevat eurooppalaisuuden tärkeäksi osaksi itseään.

– Unionin kuuluu jäsenmaita, jotka jakavat varsin samanlaisia arvoja ja joilla on saman tyyppisiä näkemyksiä muun muassa oikeusvaltioperiaatteesta.

– Maailmasta tulossa entistä moninapaisempi ja epävakaampi. On tärkeää, että pidämme kiinni eurooppalaisista arvoistamme ja näyttäydymme maailmalla yhtenäisinä.

Monissa Euroopan maissa on integraation syvenemisen ja maahanmuuton myötä noussut vahva kansallismielinen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä. Britanniassa EU-kriittisyyden nousu johti maan irtautumisprosessiin unionista.

– Elämme haastavia aikoja EU:n koheesion – yhteenkuuluvuuden – kannalta. Brexit on osaltaan myös tiivistänyt jäsenmaita yhteen.

Rannan mielestä puolustuspolitiikan ja ilmastopolitiikan saralla tarvitaan enemmän yhdentymistä ja yhteisiä näkemyksiä.

– Talous- ja rahaliitto EMU:n suhteen on haastavat ajat edessä. Sen valuviat tulisi voida korjata, jotta olisimme valmiita seuraaviin maailmantalouden suhdannevaihteluihin.

– Ei ole millään lailla järkevää, että lähdetään yhteisvastuun lisäämiseen ja päädytään siihen, että suorilla tulonsiirroilla avustetaan jäsenmaita, joiden olisi pitänyt aikoja sitten hoitaa asiansa kuntoon ja pitää säännöistä kiinni.

Suomesta on tulossa reilun vuoden kuluttua EU:n puheenjohtajamaa.

– On tärkeää, että huolehdimme Suomen edusta muun muassa rahoituskehysneuvotteluissa ja pidämme kiinni eurooppalaisista arvoista. Pitää korostaa oikeusvaltioperiaatetta, etenkin kun nähdään mitä Puolassa ja Unkarissa tapahtuu.

Elsi Ranta pitää tärkeänä sitä, että Suomen Kristillisdemokraateista tuli Euroopan kansanpuolueen EPP:n täysjäsen huhtikuussa.

– Nyt meillä on entistä tiiviimpi yhteys meidän eurooppalaisiin kristillisdemokraattisiin sisarpuolueisiin, Ranta iloitsee.

Ranta on edustanut KD Nuoria useissa EPP:n nuorisojärjestön YEPP:n kokouksissa. Viime viikolla hän oli mukana järjestämässä KD:n Eurooppa-päivän tapahtumaa Helsingin Narinkkatorilla.

Kuuntele Elsi Rannan haastattelu KD-Kompassi -ohjelmassa lauantaina 19. toukokuuta klo 12.50 ja uusintana seuraavana maanantaina klo 22.35 Radio Dein taajuudelta. Viikoittaiset KD-Kompassi haastattelut ovat kuultavissa myös KD:n nettisivujen www.kd.fi kautta.

Ylös