”Keliakia on tunnettava paremmin, 70 000 sairastavaa on vielä löytymättä”

21.5.2018 klo 09:19 Politiikka Samuli Rissanen

Keliakiliiton tuore puheenjohtaja Sari Tanus haluaa lisätä keliakian tunnettavuutta. Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa yli 100 000 henkilöä, mutta näistä vasta kolmasosa on löydetty.

Keliakia tunnetaan Suomen keliakialiiton vastavalitun puheenjohtajan Sari Tanuksen mukaan edelleen huonosti. Sitä pidetään yhä usein allergiana, vaikka kyse on täysin eri asiasta. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa muodostuneet vasta-aineet tuhoavat elimistön omaa kudosta.

Keliaakikkoja on Suomessa yli 100 000, mutta heistä on löydetty vasta kolmasosa.

– 70 000 keliaakikkoa odottaa siis vielä sairautensa löytämistä, Tanus huomauttaa.

Edes terveydenhuoltohenkilökunnan keskuudessa ei riittävästi tunneta keliakiaa eikä kiinnitetä sen mahdollisuuteen riittävästi huomiota. Koululaisten ja nuorison pitäisi myös saada enemmän informaatiota asiasta.

– Työtä siis riittää, Tanus toteaa.

Valtion taloudessa keliakiakorvaukseen tarvittu 10 miljoonaa euroa on pieni summa verrattuna tuen merkittävyyteen.

Hän aikoo tehdä työtä myös sen eteen, että keliakian ruokavaliokorvaus saataisiin takaisin. Se poistettiin yhtenä nykyisen hallituksen säästötoimena.

Tanus pitää asiaa todella ikävänä takaiskuna keliaakikoille. Tuki oli monelle erittäin tarpeellinen.

Valtion taloudessa keliakiakorvaukseen tarvittu 10 miljoonaa euroa on pieni summa verrattuna tuen merkittävyyteen.

– Keliaakikkojen sosiaaliturvaan ja tässä varsinkin haasteellisessa elämäntilanteessa olevien tukemiseen on ja jatkossa panostettava enemmän, Tanus kertoo tavoitteistaan.

Hän toivoo, että herkulliset gluteenittomat ruuat tulisivat suomalaisille yhtä tutuiksi ja tavanomaisiksi kuin kasvisruuat ovat tänä päivänä. Hyvä sujuva arki ja myös ongelmattomat juhlat ovat niin keliaakikon kuin heidän perheidensä kannalta tärkeää.

– Ajattelen, että tämän pitäisi koskettaa meitä kaikkia. Kaikki voivat syödä gluteenitonta ruokaa ja tarjoiluja voitaisiinkin järjestää tältä kantilta ajateltuna eikä niin, että tarvitsiseeko joku seurueessa jotain erityisruokavaliota.

 

Ylös