Sari Essayah: ”Perustuslakivaliokunnan lausunto osoittaa, että KD on ollut oikeassa arvioissaan koko prosessin ajan”

1.6.2018 klo 18:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on ollut askeleen edellä sote-arvioissaan. Hän muistutti hallitusta jo hyvissä ajoin soten valinnanvapauteen liittyvästä EU-notifioinnin tarpeesta sekä uudistuksen aikataulutukseen ja rahoitukseen liittyvistä ongelmista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja arviota soten valinnanvapaudesta oikeansuuntaisena. Perustuslakivaliokunta näki nyt lakiesityksen suurimmiksi ongelmiksi valinnanvapauden aikataulutuksen ja maakuntien rahoituksen.

Valinnanvapauden aikataulu on paljastunut turhan optimistiseksi ja rahoitus riittämättömäksi. – Ne ovat juuri niitä huomiota, joita olemme pitkin matkaa pitäneet esillä, Essayah sanoo.

Aikataulu on paljastunut turhan optimistiseksi ja rahoitus riittämättömäksi.

– Ne ovat juuri niitä huomiota, joita olemme pitkin matkaa pitäneet esillä, Essayah sanoo.

Muistutukseksi suora lainaus Essayah’n kotikunnassaan Lapinlahdella pitämästä vappupuheesta (1.5.2018):

– Mikäli hallituksen ajama valinnanvapausmalli toteutettaisiin, tulisi se saattaa voimaan vasta, kun maakuntien liikelaitokset on saatu toimimaan. Maakunnilla tulisi olla aikaa saattaa maakunnan liikelaitos kuntoon ja toimivaksi sekä julkisen puolen sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio alulle, ennenkuin markkina avataan kokonaisuudessa, Essayah sanoi.

Valinnanvapauden alkuun asti voitaisiin Essayah’n mukaan jatkaa Kela-korvauksilla yksityisen puolen palvelujen käyttämisen tukemista.

Sosiaalipuolella voitaisiin Essayah’n mukaan puolestaan edetä valinnanvapauden lisäämisessä esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän tai henkilökohtaisen budjetin kautta.

– Riittävä siirtymäaika voisi olla esimerkiksi 3-4 vuotta. Siihen mennessä saattaisi olla mahdollisuus saada myös EU-notifikaatio järjestelmästä, jolloin tietäisimme, onko se EU:n valtiontukisäännösten mukainen, Essayah muistutti tasan kuukausi sitten.

Essayah’n tavoin myös perustuslakivaliokunnan mukaan EU:n valtiontukisääntelyyn liittyy riskejä ja että sen vuoksi järjestelmää voidaan joutua tulevaisuudessa muuttamaan.

– Valinnanvapausjärjestelmää ei ole syytä ottaa käyttöön, ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn, esimerkiksi niin, että valtioneuvosto notifioi järjestelmän EU:n komissiolle, perustuslakivaliokunnapuheenjohtaja Annika Lapintie arvioi tänään.

Essayah esitti talven aikana EU-notifikaatiosta hallitukselle kysymyksen, mutta toistaiseksi hallitus on laiminlyönyt sen toteuttamisen. Myös korkein hallinto-oikeus on esittänyt, että EU-notifikaatio on ainoa keino varmistua järjestelmän oikeudellisuudesta, koska maakuntien liikelaitosten asema on niin epäselvä.

”Edessä on mittava prosessi, jossa aikataulut venyvät ja paukkuvat”

Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvoi, että perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen alkaa totinen vääntö, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää saada tarvittavat muutokset käytännöksi.

– Ei niitä kovin nopeasti saada kirjattua lakiin, hän arvioi.

Kristillisdemokraattien on arvioitu olevan tiukassa äänestysrintamassa jopa vaan’kieliasemassa uudistuksen läpimenon kannalta, mutta Essayah’n mukaan pallo on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnalla ja hallituspuolueilla. Erityinen kiinnostus kohdistuu kokoomuksen ryhmän suuntaan, joka pohtii ensi viikolla, miten suhtautuu valinnanvapauteen tehtäviin muutoksiin.

Essayah’n mukaan kristillisdemokraatit käsittelevät varmuudella sotea ensi viikon ryhmäkokouksissaan, jossa se on ollut kestoaihe läpi kevään.

Hänen mukaansa eduskunta istuu todennäköisesti vielä heinäkuun puolella ennen kesätaukoa, mutta sotea ei välttämättä saada aikaiseksi reilussa kuukaudessa. Varmaa on Essayah’n mukaan sekin, että mahdolliset maakuntavaalit lipuvat yhä lähemmäs kohti ensi kevään vaalisumaa.

– Näyttää, ettei selvitä sillä, että vaaleja siirrettäisiin ainoastaan kuukaudella eteenpäin. Ja sitten onkin jo joulu, Essayah laskeskelee.

Ylös