Aki Ruotsalan nimitys Pori Jazzin toimitusjohtajaksi purettiin – ”Tärkeintä, että festivaali menestyy”

6.6.2018 klo 21:35 Kotimaa Merja Eräpolku

Pori Jazz 66 ry:n hallitus on purkanut tulevaksi toimitusjohtajaksi nimitetyn Aki Ruotsalan työsuhteen. Syynä ovat hallituksen mukaan Ruotsalan lausunnot homouteen liittyen.

Päätöksen taustalla ollut some- ja mediakohu lähti alkuun Porilaine-lehdessä tänään (6.6.) julkaistusta Altti Papinsaaren kolumnista, jossa väitettiin, että ”Aki Ruotsala on edistänyt tarmokkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua”.

Satakunnan Kansa haastatteli tämän jälkeen Ruotsalaa vuoden 2011 Älä alistu –kampanjasta, jolloin KD Nuoret ja järjestön tuolloinen puheenjohtaja Ruotsala ottivat kantaa kampanjan ilmaisunvapauden puolesta.

Satakunnan Kansan tekemän haastattelun ilmestyttyä Ruotsala lähetti päivällä tiedotteen, jossa hän selvensi näkemyksiään ja kiisti rinnastaneensa huumeiden käytön ja homoseksuaalisuuden.

Minulle jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja yhtä arvokas. Ajatus siitä, että sanani olisivat satuttaneet ketään, on sietämätön.

Erottamisen jälkeen Ruotsala totesi, että on aina suhtautunut kaikkiin ihmisiin tasapuolisesti ja kohdellut jokaista yhdenvertaisesti riippumatta heidän taustastaan.
– Minulle jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja yhtä arvokas. Ajatus siitä, että sanani olisivat satuttaneet ketään, on sietämätön. Olen ihmisen, lähimmäisen puolella.

Ruotsalan mukaan Pori Jazz on Suomen arvostetuimpia ja hienoimpia festivaaleja.
– Minulle tärkeintä on, että se kasvaa ja menestyy. Porilaisena festivaali on jotain, mistä voi kokea ylpeyttä ja mikä rakentaa yhteenkuuluvuutta Porin kesään. Tärkeämpi kuin yksikään yksittäinen työpaikka, on Pori Jazz missä sekä artisteilla että yleisöllä on hauskaa – syrjimättömyyden hengessä.

– Sosiaalisen median aikakaudella asiat tapahtuvat nopeasti. Tämä ei ole vika, vaan ominaisuus. Kuin jonkinlainen sinnikäs ja kohteeseensa osuva tuuli olisi puhaltanut, ja yhtäkkiä kaikki on toisin. Yksityishenkilönä tämä tuntuu rajulta, mutta tosiasiat on kohdattava leuka pystyssä.

– Huomisesta alkaen olen vapaa arvioimaan tapahtunutta ja etsimään uusia haasteita. Olen oppinut paljon. Uskon, että Pori Jazz on kohun jälkeen entistä vahvempi, mistä voi tuntea vain kiitollisuutta, Ruotsala toteaa tiedotteessaan.

Ruotsala nimitettiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi viime viikolla ja hänen oli tarkoitus aloittaa tehtävässä elokuun alusta. Ruotsala on KD:n puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Ylös