Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala aiheutti kohun ja irtisanottiin – Potkut aikaansaivat tukiryöpyn

7.6.2018 klo 14:40 Kotimaa Kristiina Kunnas

Pori Jazzin toimitusjohtajaksi viime perjantaina valittu Aki Ruotsala joutui eilen keskiviikkona kohun keskelle, ja hänen nimityksensä purettiin keskiviikkoiltana 6. kesäkuuta.

Julkisuuskohu nousi nopeasti. Satakunnan Kansan Porilaine-kolumnisti Altti Papinsaari oli kaivanut esiin Ruotsalan taustoja. Keskiviikkona 6. kesäkuuta Satakunnan Kansa julkaisi toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan haastattelun. Siinä hallintotieteiden maisteri ja pian kauppatieteiden maisteriksi valmistuva Ruotsala oli pantu vastaamaan kysymyksiin jotka eivät vähimmässäkään määrin olleet keskeisiä Pori Jazzin tulevassa toimitusjohtajan tehtävässä.

Vuonna 2011 Ruotsala oli KD Nuorten puheenjohtaja, ja oli tuolloin kommentoinut Nuotta-median kampanjaa.

Suora lainaus Satakunnan Kansan haastattelusta 6. kesäkuuta:

(Satakunnan Kansa) Kirjoitit nostavasi hattua kampanjan tekijöille ja puolustit Annin tarinaa. Uskotko, että homoseksuaalisuudesta voi ”eheytyä” heteroseksuaaliksi?

(Ruotsala) – Minun uskoni perustuu ihmisen kertomukseen. Uskonko minä, että tarina on tosi? Siinä kohtaa varmasti uskoin, kun hän on asiat näin kokenut. En muista tarkasti, mitä olen kirjoittanut, mutta hatun nostamisella viittaan luultavasti siihen, että he uskalsivat kertoa mielipiteensä.

(Satakunnan Kansa) Uskotko, että kristinuskon avulla homoseksuaali voi muuttua heteroseksuaaliksi?

(Ruotsala) – Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee.

(Satakunnan Kansa) Huumeiden käyttö on kuitenkin eri asia kuin homoseksuaalisuus?

(Ruotsala) – No niin varmasti on, mutta ajattelin rinnastaa elämänmuutokseen. Jos ihminen itse näin kertoo, niin ihminen pystyy itse määrittelemään identiteettinsä. En minä voi sitä kyseenalaistaa. Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä.

Kohu nousi äkkiä, kun siihen lähtivät omilla vahvasti Ruotsalaa ja tämän näkemyksiä vastustavilla kommenteillaan esimerkiksi kansanedustaja Silvia Modig, muusikko Iiro Rantala ja monet muut artistit. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä lähetti medialle tiedotteen, jonka mukaan hän ”vaatii poliisin tutkimaan Sari Essayahin ja Kristillisdemokraattien toiminnan”. Kärnä vaatii tiedotteessaan, että ”poliisin on välittömästi selvitettävä, ovatko kristillisdemokraatit puolueena avoimen syrjivä ja rasistinen järjestö seksuaalivähemmistöjä kohtaan”.

Sekä sosiaalisen median kanavat että monet mediat uutisoivat kohusta.

Pori Jazzin hallitus kokoontui illalla ja Ruotsalan sopimus purettiin.

Moni on tänään todennut, että syrjinnästä syytetty Ruotsala joutui itse syrjinnän kohteeksi.

Ruotsala kommentoi itse potkuja tuoreeltaan mediatiedotteessaan keskiviikkoiltana.

”Olen aina suhtautunut kaikkiin ihmisiin tasapuolisesti ja kohdellut jokaista yhdenvertaisesti, riippumatta heidän taustastaan. Minulle jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja yhtä arvokas. Ajatus siitä, että sanani olisivat satuttaneet ketään, on sietämätön. Olen ihmisen, lähimmäisen puolella”, Ruotsala kirjoitti.

Ruotsala jatkoi: ”Pori Jazz on Suomen arvostetuimpia ja hienoimpia festivaaleja. Minulle tärkeintä on, että se kasvaa ja menestyy. Porilaisena festivaali on jotain, mistä voi kokea ylpeyttä ja mikä rakentaa yhteenkuuluvuutta Porin kesään. Tärkeämpi, kuin yksikään yksittäinen työpaikka, on Pori Jazz missä sekä artisteilla että yleisöllä on hauskaa. Syrjimättömyyden hengessä.”

Ruotsala on saanut vastaansa paljon kritiikkiä, josta osaa voi pitää vihapuheena. Potkujen jälkeen on tullut myös paljon tukea. Hänet tuntevat ovat muistuttaneet, miten syrjimätön, suurisydäminen  ja tasapuolinen Ruotsala on aina ollut. Moni on tänään todennut, että syrjinnästä syytetty Ruotsala joutui itse syrjinnän kohteeksi.

Sampo Nevalainen twiittasi: Mä yhtäältä ymmärrän #PoriJazz-hallituksen päätöksen, mutta toisaalta pelottaa #tulevaisuus, jossa ”vääränlaiset” mielipiteet aiheuttavat yhä enemmän #syrjintä’ä esim. työmarkkinoilla. Eikö #uskonto’ on perustuva syrjintä ole #muuten laissa kielletty? Sampo Nevalainen @samponev

Matti Oja twiittasi näin: Kyllä tämä on taas yksi surullinen esimerkki mielipidevainosta ja somelynkkauksesta. Mä en ymmärrä tätä – saako porukat jotain tyydytystä tästä? Matti Oja @matti_oja

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kuvaili Ilta-Sanomien verkkolehdessä is.fi Ruotsalan potkujen lähestyvän uskonnollista vainoa.

– Tällaisella hätäisellä tuomaroinnilla lopetetaan näin nopealla vauhdilla. Uskon, että häntä on tuskin edes ennätetty kuulla tässä. Tämä on todella huolestuttavaa, Räsänen sanoo is.fi –verkkolehden julkaisemassa jutussa.

Perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio lähetti tänään medialle tiedotteen, jossa sanoo Pori Jazzin toiminnan vaikuttavan harkitsemattomalta toimitusjohtajasopimuksen purkamista koskevassa kohussa. Tavio pitää epäoikeudenmukaisena uutta yrityskulttuuria, jossa henkilöitä potkitaan työpaikoilta heidän mielipiteidensä vuoksi.

Puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa arvoista, joiden puolesta hänen johtamansa puolue taistelee:

– Kristillisdemokraatit on puolue, joka toimii jokaisen ihmisarvon, uskonnon- ja sananvapauden puolesta.

 

 

 

Ylös