”Euroopan yhteinen karkotuskeskus kuulostaa vastenmieliseltä”

7.6.2018 klo 16:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi Suomen hallituksen kantaa suunnitelmiin Euroopan yhteisestä karkotuskeskuksesta.

Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittaminen EU:n ulkopuolelle, erilliseen karkotuskeskukseen nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla.

Itävallan ja Tanskan valtiojohto on ollut asiassa aloitteellinen EU:ssa.

Suunniteltu hanke Euroopan yhteiseksi karkotuskeskukseksi kuulostaa kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan jo nimenä vastenmieliseltä.

–  Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät jäisi hakemuksen kohdemaahan vaan heidät toimitettaisiin leirille

–  Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät jäisi hakemuksen kohdemaahan vaan heidät toimitettaisiin leirille. Mikä on hallituksen kanta hankkeen eteenpäin viemisestä ja sisältyykö tähän turvallisuusuhkia, Laukkanen kysyi.

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan asiasta ei ole toistaiseksi tehty mitään esitystä ja se olisi erittäin vaativa harjoitus. Mykkänen muistuttaa, että on vaikea sijoittaa turvapaikanhakijoita EU:n ulkopuolelle niin, että varmistutaan, että ehdot ihmisoikeuksien kunnioittamisesta täyttyvät.

Euroopassa on tällä hetkellä puoli miljoonaa kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa, joiden palauttaminen on osoittautunut vaikeaksi.

Ylös