Räsänen KD Kompassissa: Demon politiikkakoulussa Myanmarissa opiskellaan yhteistyötä

16.6.2018 klo 10:17 Politiikka Merja Eräpolku

– Myanmarissa poliittinen toiminta ja vapaudet ovat aivan uutta. Vielä kymmenen vuotta sitten politiikkaan liittyvä kirjallisuuskin oli kiellettyä, kertoo Demon puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd).

Hän tutustui eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestön Demon toteuttaman politiikkakoulun toimintaan Myanmarissa ja vieraili myös paikallisessa kristillisessä seurakunnassa. Myanmarin kuulumisista Räsänen kertoo KD Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä tänään 16. kesäkuuta kello 12.50.

Myanmar on siirtynyt kohti monipuoluejärjestelmää vuodesta 2011 lähtien. Kauniilla maalla on rankka historia. Ensimmäiset vapaat vaalit pidettiin kolme vuotta sitten sotilasjuntan vuosikymmenten vallan jälkeen. Mediassa maa on ollut esillä erityisesti Rakhinen osavaltiossa tapahtuvan muslimivähemmistön vainon vuoksi.

– Maassa paljon erilaisia etnisiä ja kieliryhmiä. Uusia puolueita on jopa kolmesataa ja puoluekenttä on hyvin sirpaleinen. Demon ohjelmassa ohjataan puolueiden toimijoita laatimaan puolueille ohjelmia sekä ennen muuta tekemään yhteistyötä keskenään. Halutaan ihan ruohonjuuritasolta opettaa heitä toimimaan yhdessä oman kylän tai maakunnan puolesta, kertoo Päivi Räsänen.

– Demon politiikkakoulut ovat olleet monille osallistujista ensimmäisiä kertoja, jolloin eri puolueiden ihmiset ovat istuneet samassa huoneessa.

Ihmisoikeuksien toteutumisessa on maassa paljon ongelmia. Väestöstä valtaosa on buddhalaisia. Uskonnonvapauden rajoittamista kohdistuu myös muihin vähemmistöihin kuin muslimeihin.

Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, niin yhteinen usko yhdisti meitä.

Kristittyjä on muutamia prosentteja. Räsäsen mukaan ”ehkäpä jopa 6 prosenttia”.

– Kristityt ovat voimakkaimmin kasvava uskonnollinen ryhmä.

– Sain ensimmäisellä matkapäivällä vierailla kasvavassa luterilaisessa kirkossa, jossa jumalanpalveluksessa pääosa oli lapsia, jotka innokkaasti osallistuivat ohjelmaan. Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, niin yhteinen usko yhdisti meitä, Räsänen iloitsee.

– Samassa seurakunnassa on ollut suomalaisia työntekijöitä. Sain pitää puheen ja kertoa, että me Suomessa rukoilemme heidän puolestaan, Räsänen kertoo.

Kuuntele KD Kompassi Radio Deissä lauantaina 16. kesäkuuta klo 12.50, uusintana maanantaina 18.6. klo 22.35. KD-Kompassi -haastattelun voi kuunnella myös netistä www.kd.fi.

Ylös