Kansanedustajat vaativat: Maksuhäiriömerkinnät poistettava velkansa maksaneilta

20.6.2018 klo 11:35 Politiikka Merja Eräpolku

Maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on maksettu tai sen peruste on poistunut, esitetään eilen eduskunnassa jätetyssä lakialoitteessa.

Aloitteen on allekirjoittanut yhteensä 125 kansanedustajaa, joiden joukossa on koko KD:n ryhmä.

Tarkoituksena on korjata yleinen ongelma, jossa maksuhäiriömerkintä hankaloittaa velallisten elämää vielä siinäkin vaiheessa, kun velka on maksettu. Maksuhäiriömerkintöjen rangaistusluontoinen säilyttäminen velkansa maksaneilla ei ole tarkoituksenmukaista vaan johtaa talousvaikeuksien syvenemiseen ja lisää syrjäytymistä.

– Aloitteessa ehdotamme, että luotto-rekisterin ylläpitäjä tulee velvoittaa poistamaan maksuhäiriömerkintä kuukauden kuluessa siitä, kun velka on ilmoitettu suoritetuksi. Rekisterissä olevan on voitava luotettavasti tarkistaa häntä koskevien eri saatavien tiedot. Lisäksi ulosottomiehelle säädettäisiin velvollisuus tehdä peruuttamisilmoitus ilman velallisen erillistä pyyntöä, kertoo kansanedustaja Antero Laukkanen.

Nykyisin maksuhäiriömerkinnät säilyvät luottorekisterissä yleensä 2–4 vuotta. Velan maksaminen ei poista maksuhäiriömerkintää rekisteristä, mutta voi lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa. Suomessa oli viime vuonna jo 375 000 ihmistä, joilla oli maksuhäiriömerkintä.

Ylös