”Kotihoidon tuen leikkaus ei ole oikea keino naisten työuran pidentämiseen” – KD:n perhepoliittinen ohjelma on kotihoidon puolustaja

30.6.2018 klo 12:38 Politiikka Kristiina Kunnas

– Jos halutaan pidentää naisten työuria, ei kotihoidon tuen leikkaus ole ollenkaan oikea keino, Marjo Loponen väittää.

Loponen työskenteli Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä kevään ajan ja oli päävastuussa KD:n perhepoliittisen ohjelman päivittämisestä.

Loponen on haastateltavana KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä lauantaina 30. kesäkuuta klo 12.50. Ohjelman voi jälkikuunnella myös KD:n kotisivuilla kd.fi tai täältä.

– Kotihoidon tuen leikkaus ei pidennä työuria. Sen sijaan koulutukseen panostaminen on oikea keino ja selkeästi tehokkaampi keino. Tutkitusti lapsia hoitaa pidempään kotona äiti, jonka työmarkkina-asema on heikko. Siihen pitäisi puuttua, Loponen vaatii.

Toinen keino Loposen mukaan on kompensoida työnantajalle vanhemmuudesta aiheutuvat kustannukset.

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa keskeinen painopistealue pitää olla lapsi- ja perhepolitiikassa. – KD:n perhepoliittisen ohjelman päivittämisestä päävastuussa ollut Marjo Loponen

– Se parantaisi nuoren naisen työmarkkina-asemaa merkittävästi, Loponen muistuttaa.

– Kolmas keino – sekin nousee tutkimuksesta – on päivähoidon laadun parantaminen. Äiti ei halua viedä lasta sellaiseen päivähoitoon, johon ei voi luottaa.

Varhaiskasvatuksesta on jo leikattu merkittävästi.

– Leikkaukset ovat huonontaneet varhaiskasvatuksen laatua.

– Tässä Kristillisdemokraattien perhepoliittisessa ohjelmassa on monia keinoja parantaa merkittävästi varhaiskasvatuksen laatua. Näiden leikkausten peruuttaminen on ensimmäinen tärkeä askel.

Loponen murehtti myös lapsikielteisyyttä.

– Syntyvyys on romahtanut, ja se kertoo karua kieltä siitä, millaisena lapsiperheiden arki näyttäytyy. Juhlapuheissa puhutaan lasten merkityksestä, mutta panostuksissa ei näy mitään. Lapsiperhettä ei nähdä ilona ja voimavarana, Loponen toteaa.

Lapsiperheiden köyhyys ei kannusta hyppäämään siihen haasteeseen – tai pysymään lapsiperheenä pidempään.

– Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa keskeinen painopistealue pitää olla lapsi- ja perhepolitiikassa, Loponen vaatii.

– Perheen ja työelämän yhdistämisen on tultava joustavammaksi. Silloin lapsia uskalletaan myös saada enemmän, eikä lapsiperheen arki pelota.

Marjo Loponen KD-Kompassi -ohjelmassa lauantaina 30.6. klo 12.50. Radio Dei, Ismo Portin haastattelee. Uusinta ma 2.7. klo 22.35.

Jälkikuuntele Marjo Loposen haastattelu kokonaisuudessa kotisivuilta kd.fi tai täältä

Marjo Loponen työskenteli kevään ajan Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä. Ryhmän puheenjohtaja Peter Östman piti läksiäispuheen 28. kesäkuuta eduskuntaryhmän kokouksessa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös