Laukkanen: Ruoan arvonlisäverotusta kevennettävä

8.7.2018 klo 19:46 Politiikka Merja Eräpolku

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) haluaa keventää elintarvikkeiden arvonlisäverotusta. Laukkasen mukaan Suomen tulisi ottaa mallia lähellä olevista vertailukelpoisista EU-maista, kuten Ruotsista ja Saksasta, joissa ruokaostoksia verotetaan kevyemmin, jolloin lähestyisimme eurooppalaista keskitasoa.

Laukkanen jätti aiheesta perjantaina kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, aikooko hallitus ryhtyä toimiin ruoan hinnan laskemiseksi ja onko hallitus edes selvittänyt muutoksen vaikutuksia.

Laukkasen mukaan alentamalla elintarvikkeiden arvonlisäverotusta parannettaisiin merkittävästi kaikkein pienituloisempien ihmisten elinkustannuksia ja mahdollisuuksia tulla toimeen. Tällä hetkellä monet heikompiosaiset joutuvat hakemaan ruokansa leipäjonoista, koska heillä ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa tarvitsemaansa ruokaa. Tasaverona arvonlisävero tuntuu kaikkein eniten juuri pienituloisten kukkarossa, sillä he käyttävät suhteessa enemmän tuloistaan ruokaan.

Elintarvikkeiden arvonlisäveron keventäminen lisäisi ruoan kysyntää ja parantaisi siten myös kaupan alan ja elintarviketuotannon työllisyyttä. Mahdollisen arvonlisäveron alentamisen vaikutusta kuluttajahintoihin tulisi seurata tarkasti, jotta hyöty todella siirtyy asiakkaille.

 

Ylös