Alueelliset erot kaventuneet Suomessa, palkkaerot kasvaneet – ääripäissä Kainuu ja Uusimaa

10.7.2018 klo 09:09 Kotimaa KD Lehti

Etlan selvityksen mukaan Uusimaa ja Kainuu ovat yhä maakuntien ääripäät, sillä korkeimmat palkat löytyvät Uudeltamaalta ja alhaisimmat Kainuusta.

Maakuntien väliset taloudelliset erot ovat kaventuneet Suomessa viime vuosina, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvityksestä. Samaan aikaan palkkaerot alueiden välillä ovat kuitenkin kasvaneet.

Selvityksen vertailukohtana käytettiin Saksaa ja Italiaa, joissa sisäiset alueelliset erot ovat selvästi Suomea suuremmat.

Selvityksessä tarkasteltiin maakuntien välisiä eroja vuosina 2000–2015. Tarkastelussa huomioitiin muutokset bruttokansantuotteessa, tuottavuudessa, työllisyydessä ja palkoissa. Vertailussa Uusimaa ja Kainuu ovat yhä maakuntien ääripäät. Korkeimmat palkat löytyvät Uudeltamaalta ja alhaisimmat Kainuusta.

Selvityksen vertailukohtana käytettiin Saksaa ja Italiaa, joissa sisäiset alueelliset erot ovat selvästi Suomea suuremmat.

– Tuloksista saatu kuva on hyvin mielenkiintoinen. Maakuntien taloudellisen tilan koheneminen ja läheneminen toisiaan ylipäänsä on positiivista, mutta palkkojen divergenssi, hajautuminen, voi osoittautua pitkällä aikavälillä ongelmalliseksi, arvioi tutkija Paolo Fornaro Etlan tiedotteessa.

Lähde: STT

Ylös