Tutkija ei odota Trumpin ja Putinin tapaamiselta kovin konkreettisia tuloksia

15.7.2018 klo 22:03 Politiikka KD Lehti

– Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamiselta ei ole lupa odottaa ”hyvässä tai pahassa” kovin konkreettisia tuloksia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Teija Tiilikainen STT:n haastattelussa. Presidentit Trump ja Putin tapaavat maanantaina 16. heinäkuuta Helsingissä.

Teija Tiilikaisen mukaan vuoropuhelu on sinänsä tarpeellista, mutta on myös vaara, että Donald Trump ja Vladimir Putin käyttävät kokousta vain oman asemansa pönkittämiseen.

Tiilikaisen mukaan johtajilla on melkoinen liikkumavapaus tehdä Helsingin tapaamisen annista omia tulkintoja – varsinkin, jos he keskustelevat osan ajasta kahden kesken vain tulkkien ollessa läsnä. Näin kukaan muu kuin asianosaiset ei varmasti tiedä, mistä ja mihin sävyyn puhuttiin.

Trump ja Putin voivat kiillottaa Helsingin tapaamisella omaa kilpeään kotiyleisön edessä, mutta myös laajemmin. Tiilikaisen mukaan on mielenkiintoista, että Putin on heti kokouksen päätyttyä Helsingissä Trumpin suosikkiuutiskanavan Fox Newsin haastattelussa.

– Siinä voi nähdä tiettyä strategista suunnittelua että hän antaa Trumpin poliittiselle yleisölle sen haastattelussa. Hän ehkä ehtii kertoa ennen Trumpia, mikä kokouksen anti on, Tiilikainen pohtii.

Putinille riittää vaikka pelkkä tapaaminen

Tiilikaisen mukaan onkin mielenkiintoista verrata presidenttien huomisen yhteisen lehdistötilaisuuden antia siihen, mitä kummassakin maassa huippukokouksesta myöhemmin puhutaan.

Trumpin suhteen ei ole enää samanlaisia pelkoja Putinin kanssa eurooppalaisten päiden yli tehtävästä diilistä kuin vielä tämän virkaanastujaisten aikoihin puolitoista vuotta sitten., Tiilikainen arvioi. Venäjästä on presidentinvaaleihin sekaantumista koskevan tutkinnan myötä tullut Yhdysvalloissa paljon monimutkaisempi aihe. Presidentin toimivaltuuksien rajat ovat Tiilikaisen mukaan toinen muistettava asia.

– Hän (Trump) voi tietysti sopia ihan mitä tahansa, mutta toimeenpanokelpoistahan se ei sitten ole, Tiilikainen muistuttaa.

Putinin asema näyttää Tiilikaisen mukaan Helsingissä helpommalta. Tasaveroista kohtelua suurvaltana kaivanneelle Venäjälle pelkkä tapaamisen järjestyminen tuloksista riippumatta vastaa odotuksiin, Tiilikainen sanoo.

Veteraanidiplomaatti Iloniemi: Ei pelkkä vahtimestaripalvelu

Veteraanidiplomaatti Jaakko Iloniemen mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän huipputapaamisen isännöintiin ei riitä pelkkä hyvien puitteiden tarjoaminen. Hyvää isäntää kohtaan pitää tuntea myös luottamusta ja kunnioitusta, Iloniemi kuvaa Suomen ja presidentti Sauli Niinistön roolia.

– Ei tämä mikään vahtimestaripalvelu ole, vaan verrattomasti enemmän, Iloniemi muotoilee.

Hän pitää selvänä, että Niinistöä kuunnellaan kansainvälisissä yhteyksissä tapaamisen jälkeen ainakin yhtä tarkalla korvalla kuin tähän saakka, ministeri Iloniemi muotoilee.

Niinistö tapaa huomenna erikseen sekä presidentti Donald Trumpin että presidentti Vladimir Putinin.

Trumpin esiintymiset Naton huippukokouksessa ja vierailulla Britanniassa antaisivat Iloniemen mukaan syytä odottaa, että ”aikamoinen ilotulitus” voisi olla edessä myös Helsingissä.

– Pidän sitä kuitenkin vähemmän todennäköisenä, koska sekä Trump että Putin ovat viime aikoina puhuneet siitä, että etsivät parempaa suhdetta maiden välille, Iloniemi sanoo.

Hän ei usko Yhdysvalloissa venäläisiä vastaan nostettujen uusien syytteiden vaaleihin sekaantumisesta kauheasti heiluttavan tätä asetelmaa. Toive paremmista suhteista johtanee myös siihen, ettei kokeneempi Putin yritä jyrätä Trumpia Helsingissä.

– Putin ilmeisesti haluaa parempia suhteita Yhdysvaltoihin eikä hän saa niitä, jos nolaa vastapuolen, Iloniemi sanoo.

Trump pyysi, Putin suostui

Pelkkä tapaamisen toteutuminen on Iloniemen mukaan voitto Putinille, koska sitä pyysi nimenomaan Trump. Tämä on lisäksi jo etukäteen toivottanut Venäjän tervetulleeksi takaisin johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmään ja vihjannut olevansa valmis harkitsemaan pakotteista luopumista.

– Aika harvinaista tehdä neuvotteluissa myönnytyksiä ennen kuin ne ovat alkaneetkaan, Iloniemi kummastelee.

Tapaamisen mahdolliseksi konkreettiseksi tulokseksi voisi Iloniemen mukaan olla tarjolla muun muassa pyrkimys vähentää yhteentörmäysten vaaraa Syyriassa.

– Siellähän se on tällä hetkellä suurempi kuin Itämerellä, hän muistuttaa.

Huonoin mahdollinen lopputulema taas olisi päätyminen keskinäiseen syyttelyyn, jonka jälkeen voitaisiin todeta, että parempi kuin koko tapaamista ei olisi pidettykään.

Lähde: STT

Ylös