KD:n kansanedustajat: Huipputapaamisen järjestäminen Helsingissä osoitus, että Suomeen luotetaan

16.7.2018 klo 18:49 Politiikka Merja Eräpolku

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin kiittelivät paitsi toisiaan hyvin sujuneista keskusteluista myös suomalaisia tapaamisen isännöimisestä ja järjestelyistä. Kristillisdemokraattien kansanedustajien mielestä huipputapaaminen juuri Helsingissä on osoitus siitä, että Suomeen luotetaan.

–  Onhan tämä ainutlaatuista ja osoitus luottamuksesta. Miksi Suomi, miksei Saksa, Hollanti tai muissa Pohjoismaissa, KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pohti.

–  Suomalainen yhteiskuntarauha tarjoaa loistavat puitteet suurvaltojen johtajien rakentavalle vuoropuhelulle. Suomalainen ilmapiiri suorastaan kutsuu keskusteluun vaikeistakin aiheista, täällä on mahdollisuus tehdä uusia avauksia parempaan maailmaan, arvioi kansanedustaja Antero Laukkanen.

–  On hienoa, että Suomi saa isännöidä kahden suurvallan päämiehen ensimmäistä kahdenkeskistä huipputapaamista. Se on osoitus luottamuksesta ja haasteista huolimatta vakaista Suomen suhteista sekä Venäjän että Yhdysvaltojen kanssa, kansanedustaja Sari Tanus korostaa.

Tanus uskoo, että Suomella voi olla merkittävä rooli kansainvälisen diplomatian edistäjänä toimimalla osaavana, diplomaattisena isäntänä.

–  Meillä on myös pitkä kokemus suurvallan naapurina. Uskon, että kiinnostus Suomea kohtaan lisääntyy ympäri maailman. Suomi saa erittäin paljon kansainvälistä näkyvyyttä ja se on yksi hyvin merkittävä asia.

–  Eduskunnan sekä Yhdysvaltain että Venäjän ystävyysryhmän jäsenenä toivon, että huipputapaaminen on ollut alku suurvaltajohtajien lähentymiselle ja rakentavalle kehitykselle, hyville päätöksille jatkossa, Tanus sanoo.

Östmanin mielestä puheet ja epäilyt suomettumisesta ovat vanhanaikaisia lainauksia.

– Suomen ulkopoliittinen johto, erityisesti tasavallan presidentti Niinistö, on selkeästi valinnut, miten Suomi asemoitu kansainvälisesti.

– Turvallisuuspolitiikassa läntisistä kumppaneista Niinistö on nostanut pöydälle EU:n, Ruotsin ja Naton eli läntinen kumppanuus on yksi Suomen turvallisuuden pilareista. EU-jäsenyys on Suomelle tärkeä turvallisuusratkaisu, vaikka siitä ei olisikaan puolustusratkaisuksi. Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa on etenemässä uusiin käytännön hankkeisiin, Östman toteaa.

Ylös