Trump Putinille: Maidemme välinen suhde muuttui noin neljä tuntia sitten

16.7.2018 klo 19:52 Politiikka KD Lehti

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ovat presidentti Donald Trumpin mukaan muuttuneet Suomen-vierailun aikana. Trumpin mukaan tilanne ennen tapaamista oli huonompi kuin koskaan.

Trump kertoi suhteista Presidentinlinnassa maanantaina 16. heinäkuuta tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin hänen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen jälkeen.

Venäjä on luovuttanut Yhdysvalloille konkreettiset ehdotukset ydinasesulkusopimuksesta, Putin kertoi. Putin luonnehti tapaamista ensimmäiseksi askeleeksi kohti yhteistä luottamusta.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on kaikki tarvittavat edellytykset yhteistyöhön Syyriassa, katsoo presidentti Putin. Hänen mukaansa mailla on paljon näkemyseroja, mutta myös yhteisiä etuja pitää etsiä.

Aamulla ennen tapaamista Trump tviittasi, että Yhdysvaltain ja Venäjän keskinäiset suhteet eivät ole koskaan olleet yhtä huonot kuin nyt.

Putin ja Trump pitivät kiinni Krim-kiistastaan

Yhdysvaltojen ja Venäjän näkemykset Krimin liittämisestä Venäjään eivät lähentyneet Helsingin-tapaamisessa.

Putin sanoi, että Trumpin kanta Krimiin on tunnettu. Putinin mukaan Trump pitää Krimin liittämistä Venäjään laittomana. Putin toisti, että Venäjällä on eri näkemys. Se katsoo, että kansanäänestys Krimin liittymisestä Venäjään oli kansainvälisen oikeuden mukainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistanut Helsingissä kantansa, jonka mukaan Venäjän valtio ei ole koskaan sekaantunut eikä aio sekaantua Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin, mukaan lukien vaaleihin.

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joissa maan presidentiksi valittiin Donald Trump.

Lähde: STT

Ylös