Presidentti Niinistö tyytyväinen: ”he ovat valmiita jatkamaan keskustelua” – Essayah arvelee Putinin neuvottelutaktiikan onnistuneen

16.7.2018 klo 21:41 Politiikka KD Lehti

Pääviesti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin tapaamisesta vaikuttaa olevan se, että he ovat valmiita jatkamaan keskustelua useista vaikeista asioista.

Näin tapaamisen antia arvioi presidentti Sauli Niinistö omassa tiedotustilaisuudessaan. Jos näin on, se on Niinistön mielestä myönteinen asia.

Niinistö kertoi keskustelleensa sekä Trumpin että Putinin kanssa muun muassa arktisesta alueesta ja mustasta hiilestä ja Trumpin kanssa myös Itämeren sotilasharjoituksista.

–  Totesin vain niiden (sotaharjoitusten) merkityksen eurooppalaisten ja Itämeren maiden, myös Suomen kannalta, Niinistö sanoi.

Hän sanoi keskustelleensa presidenttien kanssa myös Ukrainasta ja Syyriasta. Niinistö ei avannut tarkemmin keskustelujensa sisältöä eikä ottanut kantaa Putinin ja Trumpin keskinäisiin keskusteluihin.

Niinistö kiistää puhuneensa presidenttien kanssa käymissään keskusteluissa Arktisen neuvoston mahdollisesta huippukokouksesta. Hän sanoi vain tiedustelleensa molemmilta – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa – olisivatko he valmiita tukemaan Arktista neuvostoa päätymään ratkaisuihin ainakin mustan hiilen torjumisessa.

–  Kumpikin oli hyvin myönteinen. Olen siihen kovin tyytyväinen, Niinistö sanoi.

–  Suomi on vakain ja vapain maa maailmassa. Se saattoi olla syy, miksi kokous pidettiin täällä Helsingissä, tapaamista isännöinyt Niinistö arvioi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiittelee Niinistön toimintaa ja Suomen järjestelyjä.

–  Tasavallan presidentti hoiti isännöinnin hyvällä otteella ja toi keskusteluihin sopivia ympäristö- ja turvallisuusaiheita, joissa hänen ja presidenttien kahdenvälisissä keskusteluissa oli helppo päästä eteenpäin.

–  Tapaamisen isäntämaana Suomi sai poikkeuksellisen vuolaat kiitokset, mikä on hieno asia ja osoittaa nopealla aikataululla tehtyjen kokousjärjestelyjen sujuneen hyvin, Essayah totesi helteisen huipputapaamispäivän päätteeksi.

Hänen mukaansa mukaan presidenttien tiedotustilaisuudesta heijastui, että Syyrian ja Lähi-idän kriisiin oikeasti on pyritty löytämään ratkaisuja. Myös Israelin turvallisuushuolet on tunnistettu.

Yhdysvaltojen ja Venäjän näkemykset Krimin liittämisestä Venäjään eivät lähentyneet Helsingin-tapaamisessa. Putinin mukaan Trump pitää Krimin liittämistä Venäjään laittomana.

–  Krimin kysymyksessä ei syntynyt näkemyksissä muutosta. Mutta neuvotteluissa kaavailtu kauppayhteistyön laajentaminen oli Putinilta onnistunutta neuvottelutaktiikkaa ja saattaa toteutuessaan vesittää EU-pakotteita, Essayah arvelee.

–  Myös arveluissa Venäjän sotkeutumisesta USA:n vaaleihin Putin näytti onnistuneen vakuuttamaan kollegaansa enemmän kuin tämän oma hallintonsa.

STT – KD-lehti

Ylös