Östman SuomiAreenassa: Tulevien hallitusten huolehdittava pienyrittäjien tarpeista

18.7.2018 klo 19:04 Uutiset Merja Eräpolku

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mielestä jatkossa hallitusten tulee nykyistä paremmin huolehtia pienyrittäjien tarpeista.

Porin SuomiAreenan KD:n puoluepäivän tapahtumassa tiistaina 17. heinäkuuta Peter Östman oli huolissaan siitä, etteivät asetetut työllisyysastetavoitteet toteutuessaankaan riitä. Kansanedustaja Antero Laukkanen puolestaan peräänkuulutti lisää työmahdollisuuksia osatyökykyisille.

Yrittäjien määrä on lisääntynyt viime aikoina ja Suomen yrittäjien tutkimuksen mukaan nuorten mielikuvat yrittäjyydestä ovat parantuneet.

– Tämä on hieno asia. Yksin yrittäjien ja mikroyrittäjien määrä tulee lähivuosina kasvamaan hurjasti. Tällä hetkellä 99,2 prosenttia yrityskannasta on jo yksin, mikroyrittäjiä tai pienyrittäjiä. Toiveeni on, että tulevat hallitukset ottaisivat tulevaisuudessa paremmin huomioon pienyrittäjien tarpeet, eikä vain niin että isoissa pöydissä sovitaan työehdoista. Paikallinen sopiminen olisi tähän yksi ratkaisu, Östman painotti.

– Työllisyysaste on noussut lähes hallituksen tavoitetasolle ja työttömyys lähtenyt laskuun. Mutta siitä huolimatta olen huolissani, jos katsomme pidemmällä aikajänteellä eteenpäin. Kun otetaan huomioon hyvin alhainen syntyvyys, meidän väestörakenne vinoutuu entisestään, mikä maksaa yhteiskunnalle. Siksi työllisyysaste pitäisi olla oikeastaan 80, eikä 72 prosenttia, totesi Östman.

Östmanin omassa kotikunnassa Luodossa Keskipohjanmaalla 80 prosentin työllisyysaste on lähes toteutunut.

Ensi vaalikaudelle kaavailtu 75 prosentin työllisyysaste ei Östmanin mukaan tule yksistään riittämään.

– KD:n esittämä kannustava perusturva on erittäin tärkeä työkalu siihen, miten me pystymme paremmin saamaan ihmisiä töihin. Yrittäjänä tietysti kannan huolta siitä, miten yritykset saavat riittävästi osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa.

Kansanedustaja Antero Laukkanen puolestaan muistutti, että Suomella on kahdet kasvot.

– Suomella on menestyvät kasvot, joissa valtaosa voi hyvin ja pärjää tuloillaan. Kuitenkin yli 900 000 elää niin sanotun köyhyysrajan alapuolella. Jopa Espoossa ihmisiä asuu metsässä.

Lääkkeeksi työllisyyden parantamiseen ja etenkin osatyökykyisten tilanteen helpottamiseen Laukkanen toivoo kolmannen sektorin roolin vahvistamista.

– Meillä kolmas sektori pystyy tarjoamaan osa-aikatyötä, jossa pitkänkin aikaa työttömänä ollut henkilö pystyy pienissä paloissa totuttautumaan takaisin työhön. Yhteiskunnan pitäisi enemmän tukea tällaisia toimijoita, jotta saataisiin enemmän tukityöllisyyspaikkoja. Minusta se olisi yksi tehokkain tapa sosiaaliturvan käyttämiseen, Laukkanen korosti.

Hänen mielestään myös yrittäjien edellytyksiä tukityöllistämiseen pitäisi myös helpottaa.

– Pitää tehdä työllistämisen byrokratia niin helpoksi, että lyhytaikaisen työn antaminen olisi selkeää ja sovittua molemmin puolin pöytää, ettei voi syntyä tilanteita joissa joku voi riitauttaa työsuhteen jonkun pienen asian vuoksi, Laukkanen muistutti.

Ylös