Porissa urakoitiin vanhusasiainvaltuutetun saamiseksi – ”Tarvitsemme selkärankaisen jyrähtelijän vanhusten puolesta”

20.7.2018 klo 11:21 Politiikka Merja Eräpolku

Suomi tarvitsee vanhusasiainvaltuutetun, koska vanhusten asiat ovat aika retuperällä, vakuuttivat KD:n varapuheenjohtajat Tiina Tuomela ja Sari Tanus Porissa. SuomiAreena-tapahtumassa kerättiin urakalla allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi Suomeen.

– Sekä vanhusten hoivan että hoidon alueella on paljon puutteita. On myös monia muita asioita, esimerkiksi digitalisaatioon sekä liikenteen ja ympäristön suunnitteluun liittyen, joissa ikääntyvien näkökulma tulisi ottaa paremmin huomioon, korosti kansalaisaloitteen puuhanainen, KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela puoluepäivän tilaisuudessa tiistaina 17. heinäkuuta Porissa.

Tuomelan mukaan tarvitaan valtakunnallinen koordinaattori vanhusten asioiden puolustajaksi.

– Vanhukset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea. On kuntia ja kaupunkeja, joissa asiat melko hyvin, mutta monissa ne ovat huonosti.

– Olen seurannut lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan toimintaa ja hän on mielestäni selkärankainen jyrähtäjä. Kyllä silloin kun hän jyrähtää, virkamiehet ja päättäjät heräävät huomaamaan epäkohtia.

Kansanedustaja Sari Tanus piti myös vanhusten edunvalvojan viran perustamista tärkeänä.

– Vanhukset ovat rakentaneet tämän hyvinvointiyhteiskunnan ja tehneet vuosikymmenten ajan työtä meidän nuorempien sukupolvien puolesta. Kyllä heidän asioistaan kuuluu huolehtia paremmin kuin olemme viime vuosina tehneet.

– Yksinäisyys on tappavampi tauti kuin meidän kansantaudit ja sitä on paljon ikäihmisten keskuudessa. Tietysti on myös paljon vähävaraisia ikäihmisiä ja eläkeläisköyhyyttä. Heidän toimeentuloaan pitäisi saada parannettua, Tanus muistutti.

Myös terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöresurssit ovat aivan liian vähäiset ja työntekijät väsyvät.

– Ristiriita syntyy, kun haluaisi tehdä haluaisi tehdä enemmän kuin aika ja resurssit antavat periksi. Parannettavaa meillä on paljon.

SuomiAreena -viikon aikana kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräyspisteet ovat olleet KD:n esittelypisteessä Kansalaistorin puolueteltalla sekä Vanhustyön keskusliiton ja Superin teltoilla. Netissä kansalaisaloitteen pystyy allekirjoittamaan kätevästi verkkopankkitunnuksilla Www.kansalaisaloite.fi -sivulla.

– Kansalaisaloitteen 50.000 allekirjoituksen rajan ylittyminen syyskuun loppuun mennessä vaatii ison pinnistyksen. Tämän pitäisi olla koko kansan yhteinen asia. Koossa on reilut 10.000 allekirjoitusta, Tuomela kertoi.

– Haluamme yli sukupolvirajojen rakentaa parempaa Suomea, totesi Sari Tanus ja haastoi nuoria.

– Kaikkia te nuoret, jotka kannatte huolta isovanhempien hyvinvoinnista jatkossa, käykää allekirjoittamassa aloite ja haastakaa porukoita allekirjoittamaan. Jääkiekkopojatkin ovat jo allekirjoittaneet.

Kampanjaa on mainostettu aktiivisesti myös somessa.

– Sari Tanuksen Facebook-sivulla olevaa kansalaisaloitteen mainosta on jaettu jo yli tuhat kertaa, iloitsi ainutlaatuisesta some-menestyksestä eduskunta-avustaja Jukka Salmi.

Kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutetusta on ollut esillä laajasti myös muissa KD:n kesätapahtumissa. Puolueen varapuheenjohtaja Tomi Kuosmanen ja KD:n Keski-Suomen aktiivit keräävät allekirjoituksia tänään perjantaina 20.7. Karstulan torilla ja huomenna lauantaina Uuraisilla maaseutuasumisen messuilla.

Porin kansalaistorilla urakoitiin helteessä vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi. Allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen kerättiin KD:n pisteellä puolueteltalla, samoin Vanhusasiain keskusliiton ja Superin esittelyteltoilla.

Ylös