Arvokysymysten vyöry yllätti KD:n kansanedustajat tällä vaalikaudella: ”Eutanasian torjuminen suurin voitto”

27.8.2018 klo 19:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat pitäneet kulunutta vaalikautta poikkeuksellisena. Eettisten kysymysten vyöry eduskunnan istuntosaliin on yllättänyt niin KD:n tuoreet kansanedustajat kuin kuudennen kauden konkari Päivi Räsäsenkin.

Eutanasia, äitiyslaki, alkoholilain kokonaisuudistus, uskontokasvatus ja avioliittolain liitännäislakien hyväksyminen. Arvokysymykset ovat vyöryneet tällä kaudella eduskuntaan ovista ja ikkunoista niin, että se on yllättänyt jopa arvopuolueena tunnetut Kristillisdemokraatit.

Helluntaiseurakuntien omistamassa Iso Kirja -opistossa parhaillaan eduskunnan syysistuntokauteen valmistautuvat kristillisdemokraattien kansanedustajat kertasivat kuluneen kauden riemukkaimmat onnistumiset ja katkerimmat pettymykset. Tunneskaalalla kausi oli siirtänyt useamman edustajan vuorenhuipulta laaksonpohjaan.

– Arvokysymykset ovat nousseet tällä kaudella äärimmäisen tärkeään asemaan. Saimme torjuttua eutanasialainsäädännön, se on yksi tämä kauden isoimpia voittoja

– Arvokysymykset ovat nousseet tällä kaudella äärimmäisen tärkeään asemaan. Saimme torjuttua eutanasialainsäädännön, se on yksi tämä kauden isoimpia voittoja, kristillisdemokraattiien puheenjohtaja Sari Essayah myöntää.

Essayah’n sydän oli syrjällään myös, kun varhaiskavatuksen uskontokasvatusta aiottiin sorvata suuntaan, jossa yhteistyö seurakuntien kanssa oli kokonaan loppua. Essayah’n onneksi Opetushallitus tuli järkiinsä ja laati uudet ohjeet. Yhteistyö seurakuntien kanssa saa jatkua ja päiväkodeissa voi yhä laulaa suvivirttä ja lukea ruokarukoukset.

– Nyt on kuntapäättäjien tehtävä valvoa kuntatasolla, että uudet ohjeet toteutuvat, Essayah evästi eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteyteen järjestetyssä iltatilaisuudessa, johon kokoontui täysi tupa, toista sataa kristillisdemokraattia kolmen piirin alueelta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Antero Laukkanen iloitsi, että kristillisten koulujen lupiin saatiin vauhtia.

– Kahdelle koululle saatiin pysyvät luvat ja useammalle koululle väliaikaiset luvat. KD-ryhmä oli varsinainen supertiimi, joka yritti joka puolelta näihin vaikuttaa, Laukkanen sanoo.

Espoolainen sosiaalineuvos ja Hyvä arki ry:n puheenjohtajana vaikuttava Laukkanen pettyi, kun miljoonan euron tuki katosi vähävaraisille suunnatulta ruokajakelulta.

– Se ei pysynyt valtion budjetissa, Laukkanen kertoo.

Eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteyteen Keruun Iso Kirja -opiston hirsikirkkoon järjestettiin iltatilaisuus, johon kokoontui täysi salillinen eli toista sataa kristillisdemokraattia kolmen piirin alueelta. (Kuva:Kristiina Kunnas)

Ehkä positiivisimman arvion hallituksen työskentelystä antoi KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman, joka tarkasteli hallituksen taivalta taloudenpidon kautta.

Kuluneella vaalikaudella Suomi lähti nousuun, toki maailmantalouden hyvän vireen vetämänä. Taloutta on vauhdittanut myös edellisellä kaudella  toteutettu yritysveron lasku 20 prosenttiin, vaikka se koskeekin vain noin puolta yrityskannasta.

Östman teki itse jo joulukuussa 2013 toimenpidealoitteen yrittäjävähennyksestä verotuksessa.

– Sekin toteutettiin tällä kaudelle, Östman kehaisee.

Miinusta Östman antaa sote- ja maku-väännöstä, joiden vatulointi on jatkunut pitkään.

– Olisin odottanut, että hallituksen uskovaiset ministerit olisivat suhtautuneet positiivisemmin Israeliin

– Olisin myös odottanut, että hallituksen uskovaiset ministerit olisivat suhtautuneet positiivisemmin Israeliin, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana vaikuttava Östman sanoo. Hän pettyi ulkoministeri Timo Soinin ja pääministeri Juha Sipilän otteisiin asiassa.

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan eutanasian torjuminen oli loppupelissä ja pitkällä aikavälillä suuri voitto.

– Vaikka eutanasian salliminen olisi koskenut suhteellisen pientä ryhmää, sen salliminen olisi muuttanut niin syvästi ihmiskäsitystämme, Tanus muistutti.

Hän uskoo, että kun hyvää saattohoitoa nyt aletaan kehittää, mitään tarvetta eutanasialle ei jatkossa esiinny.

Sotevaliokunta on vienyt tänä vuonna Tanuksen kaiken ajan, mutta hän odottaa vielä tällä kaudella kudoslain muutosta, jolla munuaistenluovutus helpottuisi.

Tanus on 116 kansanedustajan allekirjoittaman kudoslain muutoksen alullepanija.

Jopa kuudennen kauden konkarin Päivi Räsäsen yllätti kuluneella kaudella poikkeuksellinen arvokysymysten määrä.

– Niissä on tullut voittoja ja tappioita. Eutanasia oli ehdottomasti upea voitto ja rukousvastaus, sillä vaalien alla suurin osa nykyisistä kansanedustajista ilmoitti vielä kannattavansa eutanasiaa, Räsänen muistutti.

Tappion hetken Räsänen koki äitiyslain tultua eduskunnan hyväksymäksi.

Rohkeus ja viisaus ei riittänyt myöskään torjumaan uutta alkoholilainsäädäntöä, jossa vähittäismyynnissä sallittua alkoholiprosenttia korotettiin ja saatavuutta helpotettiin.

Räsäsellä on jo tuoretta tilastotietoa alkoholilain höllentämisen seurauksista: Pahoinpitelyt ja hälytystehtävät ovat lisääntyneet rajusti.

– 80 prosenttia henkirikoksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena, turvallisuudesta vastaavana sisäministerinä viime vaalikaudella toiminut Räsänen sanoo.

Ylös