Kristillisdemokraatit huolissaan sanan- ja uskonnonvapaudesta: ”Vääränlaiset” mielipiteet voivat johtaa työpaikan menetykseen

28.8.2018 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajille on kesän aikana tulvinut huolestuneita viestejä julkisen keskustelun ilmapiirin muutoksesta. KD:n eduskuntaryhmän kokouksessa Jyväskylässä uhkuttiin revanssihenkeä.

Kristillisdemokraatit kannattaa laajaa sanan- ja uskonnonvapautta, joka kuitenkin on ajautunut vaaralliselle tulkinnan kehälle.

Asiasta kannettiin erityistä huolta kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, jossa KD:n kansanedustajat sovittelivat askelmerkkejä politiikan syksyyn.

Eduskunta palaa istuntokauteensa ensi viikolla, mutta kesä oli vilkas juuri kristillisdemokraateille, joille tulvi viestejä huolestuttavasta keskusteluilmapiirin muutoksesta.

– Olemmeko astumassa aikaan, jossa joukko itseään suvaitsevana pitäviä määrittelee arvokehikon, jonka sisässä kaikkien olisi ilmaistava näkemyksensä, tai muutoin heitä uhkaa julkinen some-jahti tai painostus, joka voi johtaa jopa työpaikan menetykseen

– Olemmeko astumassa aikaan, jossa joukko itseään suvaitsevana pitäviä määrittelee arvokehikon, jonka sisässä kaikkien olisi ilmaistava näkemyksensä, tai muutoin heitä uhkaa julkinen some-jahti tai painostus, joka voi johtaa jopa työpaikan menetykseen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi medialle Jyväskylän kaupungintalolla.

Hänen mukaansa ”vääränlaiset” mielipiteet uhkaavat johtaa syrjintään työmarkkinoilla. Samoin mielipiteiden polarisaatiostakin USA:n malliin ja toisten ohi puhumisesta huolestuttaa.

Essayah’n mukaan nyt ollaan kulminaatiopisteessä, jossa suuri joukko suomalaisia kaipaa vastuullisia uskonnon- ja sananvapauden puolustajia.

– Jokaisen ihmisarvoa tulee aina kunnioittaa ja sananvapauteen liittyy sananvastuu. Me puolustamme laajaa uskonnon- ja sananvapautta, ja viisautta niiden käytössä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen on tänä kesänä julkisesti puolustanut jyväskyläläistä professori Tapio Puolimatkaa ja ulkoministeri Timo Soinia. Räsäsen mukaan Soinin ja Puolimatkan tapauksissa on kyse sanan- ja mielipiteenvapaudesta, joka on tärkeä erottaa vihapuheesta. (Kuva:Kristiina Kunnas)

Sen sijaan kristillisdemokraatit eivät ole vaatineet kaikkein äänekkäimmin vihapuhepoliiseja. Sisäministerinä viime kaudella toiminut kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo, että vihapuheen seuraaminen kuuluu jo tällä hetkelläkin poliisin tehtäviin. Vaarana on kuitenkin, että vihapuhe sekoitetaan sanan- ja mielipiteenvapauden piiriin kuuluviin asioihin.

Räsänen muistuttaa, että esimerkiksi jyväskyläläisen professori Tapio Puolimatkan varoitus pedofiliasta ei ollut vihapuhetta, vaan kuuluu sanan- ja mielipiteenvapauden piiriiin. Samaan kategoriaan Räsänen liittää ulkoministeri Timo Soinin aborttikannat. Kysymys on siitä, sallitaanko tämänkaltaisissa kysymyksissä erilaisia näkemyksiä.

– Näistä asioista täytyy saada ja pitäisikin käydä laajempaa, yleistä keskustelua, Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraatit hakevat revanssia Keski-Suomessa

Kristillisdemokraattien virallisena vaalitavoitteena on eduskuntavaaleissa selvä vaalivoitto. Puheenjohtaja Sari Essayah täsmentää, että ilman vaalilittoja puolue tavoittelee 8-10 kansanedustajaa. Tällä hetkellä edustajia on viisi.

Jyvskylässä ja Iso Kirja-opistolla Keuruulla kesäkokouksensa aikana vierailleet kristillisdemokraattien kansanedustajat uhkuivat revanssihenkeä. Voimaa hankkeelle saatiin myös Iso Kirja-opiston hirsikirkossa pidetystä KD:n eduskuntaryhmän ja kolmen piirin yhteisestä iltajuhlasta, jossa oli aistittavissa vahvaa taisteluhenkeä.

Kristillisdemokraatit menettivät Keski-Suomessa edustajapaikan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, kun 24 vuotta puolueen kansanedustajana vaikuttanut Toimi Kankaanniemi tippui eduskunnasta. Vaaleja leimasi perussuomalaisten jytky ja seuraavissa vaaleissa myös Kankaanniemi meni perussuomalaisten listalta kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen ohella läpi.

– Nyt aiomme ottaa takaisin sen, mikä meille kuuluukin, Essayah uhkui.

Ylös