Östman kritisoi maatalousyrittäjille sälytettäviä valvontamaksujen korotuksia: ”Maatalous ei voi olla tulevien maakuntien maksumies”

27.8.2018 klo 16:16 Politiikka Samuli Rissanen

– Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa lisäämässä merkittävästi rasitteita maatalousyrittäjille ja kalastusyrittäjille. Tämä ei käy, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman jyrähtää.

Hallitus esittää elintarvikevalvontamaksujen merkittävää korottamista maakuntauudistuksen yhteydessä. Valvontamaksujen korotukselle ei ole juuri muuta perustetta, kuin tulevien maakuntien rahoitus. Tämä ei käy kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanille.

– Maataloudesta ei saa tehdä uusien maakuntien maksumiestä. Maatalousyrittäjät tarvitsevat uusien rasitteiden sijaan tukea selviytyäkseen jälleen uudesta katovuodesta.

Maatalousyrittäjät tarvitsevat uusien rasitteiden sijaan tukea selviytyäkseen jälleen uudesta katovuodesta.

Hallituksen esityksessä valvontamaksu muuttuisi vuosittaiseksi ja se pitäisi maksaa, vaikkei valvontakäyntiä edes tehtäisi. Joidenkin arvioiden mukaan maksut voisivat jopa kymmenkertaistua.

Uusi elintarvikelaki ja sen nojalla annettavat uudistetut asetukset tulisivat voimaan 1.1.2020 eli samaan aikaan, kun elintarvikevalvonnan on tarkoitus siirtyä kunnilta maakuntiin.

– Hallituksen pitää muuttaa esitystään ja pidettävä valvontamaksut kohtuullisena sekä sidottuna todelliseen suoritettuun valvontaan.

Helluntaiseurakunnille kuuluvassa Iso Kirja-opistossa Keuruulla kesäkokoustaan parhaillaan pitävä Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on ensimmäisen kesäkokouspäivänsä aikana ottanut voimakkaasti kantaa maatalousyrittäjien tilanteen helpottamiseksi.

KD:n kansanedustajien mukaan maanviljelijät tarvitsevat välitöntä rahallista tukea vielä tämän vuoden budjetista, sillä ennätyspitkään jatkunut kuivuus on syönyt kokonaissadosta reilun kolmanneksen.

Kristillisdemokraatit vaativat tilanteeseen 100 miljoonaa välitöntä kriisitukea. Peter Östmanin mukana se kattaa vain välittömän avun, lisäksi tarvitaan panostuksia pitemmän aikavälin uudistuksiin.

Hän muistutti Keuruulla, että hallitus on leiponut budjettiin satoja miljoonia maakunta- ja sote-uudistusten kokeiluihin, mutta maataloudelle ei vielä ole herunut konkreettista, rahallista tukea.

Ylös